kinderen verkeer

Fietsweer! Zo nemen ook kinderen veilig deel aan het verkeer

Frans

Schijnt de zon en kriebelt het om met het hele gezin te gaan fietsen? Sinds de lockdown light is dit voor veel gezinnen het favoriete tijdverdrijf. Maar met de versoepeling van de maatregelen komt ook het autoverkeer weer op gang – en dus wordt het weer éxtra opletten geblazen. We geven je enkele tips om ook de jongste fietsertjes veilig door het verkeer te loodsen. Safety first!

Zorg voor een veilige fiets

Een veilige fiets is in de eerste plaats een fiets die gezien wordt. Verlichting en reflectoren zijn twee essentiële onderdelen om ervoor te zorgen dat andere weggebruikers je kind zien. Op mountainbikes en koersfietsen zijn ze enkel verplicht wanneer je er ’s avonds mee rijdt, of wanneer het zicht beperkt is tot 200 meter. Maar extra zichtbaarheid kan nooit kwaad: wees er dus niet zuinig op. Hallo, fluohesje!  Zorg ervoor dat langs beide zijden van de banden een witte reflecterende strook zit en vergeet de oranje reflectoren in de trappers niet! Werkende remmen zijn natuurlijk ook cruciaal, net zoals een goede bel om te verwittigen bij gevaar.

Kies voor een veilig traject

Het is beter om drukke banen te vermijden als je met het hele gezin op fietstocht gaat. Zo kunnen zowel je zoon en/of dochter als jij ontspannen fietsen. Oefen de verkeersregels tijdens de fietstocht, dat is goed wanneer ze later alleen gaan fietsen. Leer je kinderen ook om te communiceren met andere weggebruikers. Hoewel het uitsteken van je arm niet verplicht is als je van richting verandert, is het wel een goede manier om veilig te kunnen afslaan.

Bescherming

Is het een van de eerste keren dat jullie met de jongste gaan fietsen of leert je kind nog maar net fietsen? Dan is elleboog- en kniebescherming misschien geen overbodige luxe. Het voorkomt pijnlijke wonden en kneuzingen als je kind toch een keer valt. Een helm is uiteraard altijd dé bescherming bij uitstek. Hoewel het dragen van een helm niet verplicht is, is het toch zeer aangewezen, omdat die het risico op hoofdletsels verkleint.

Zijn jij en je familie goed verzekerd tegen ongevallen en materiële schade? Bekijk hier onze fietsverzekeringen!