Ga je op fietsvakantie? Hou je bagage compact met deze tips!

Frans

Als je op fietsvakantie gaat, is het niet alleen belangrijk dat je leuke fietsroutes selecteert, maar ook dat je bagage is afgestemd op dit type reis. Daarbij is het vooral handig als je bagage compact is, zodat je er niet al te veel last van hebt bij het fietsen. Met deze tips kom je al een heel eind! 

Het begint allemaal bij de fietstassen 

Als je compact wil pakken voor je fietsvakantie, heb je in de eerste plaats goede fietstassen nodig. Beslis voor jezelf hoeveel fietstassen je mee wil nemen, maar besef wel: hoe meer en hoe groter de tassen, hoe meer gewicht je waarschijnlijk meesleurt. Je kunt zowel aan je voor- en achterwiel als aan je stuur fietstassen bevestigen. Hang daarbij 60% van het gewicht aan de achterkant van je fiets en 40% van het gewicht aan de voorkant 

Hoe lichter hoe beter 

Zowel voor je fietstassen als voor de spullen die je erin steekt, geldt: hoe lichter, hoe beter. Probeer zware spullen thuis te laten en kies steeds voor compacte en lichtere reisversies. Dat geldt niet alleen voor je toiletspullen, maar ook voor je kampeerspullen. Geen zin om met matjes, tenten en slaapzakken te sleuren? Dan kun je overwegen om een paar leuke hotelletjes te boeken op je fietsroute! 

Ook op vlak van kleding kies je beter voor meerdere lichte kledingstukken die je in laagjes over elkaar aan kunt trekken, dan voor zware jassen of truien. Zo krijg je het trouwens ook minder snel te koud of te warm op de fiets! Verder is het handig om een flesje wasproduct mee te nemen, zodat je met een kleine handwas meteen een lading verse kleding hebt. 

Weet wat je waar steekt 

Niet alleen wat je meepakt is van belang om compact te pakken, ook de volgorde is cruciaal. Denk bij het inpakken na over welke spullen je veel nodig hebt en steek die vanboven in je bagage. Zo kun je er snel en makkelijk aan en haal je niet steeds heel je zak overhoop. Je waardevolle spullen, steek je dan weer het best in je stuurzak zodat je ze steeds goed in het oog hebt. 

Zo, nu nog een fietsverzekering afsluiten en je bent helemaal klaar om op fietsvakantie te vertrekken!