leren autorijden

Ga je zelf je kind leren autorijden? 4 belangrijke tips

Frans

Is je kind klaar om te leren autorijden? Dan kun je zelf rijles geven. Da’s een belangrijke taak, dus je begint er het best goed voorbereid aan. We vertellen je vier dingen waarmee je rekening moet houden.

1.      Schaaf je kennis bij

Niet elke ervaren chauffeur is een goeie mentor. Vormingslessen zijn sinds maart 2020 niet meer verplicht voor wie een kandidaat-chauffeur gaat begeleiden, maar het kan zeker geen kwaad om een opleiding te volgen (ze kost 20 euro). Je krijgt dan praktische tips om je kind veilig en correct te leren autorijden. Zorg daarnaast dat je kennis van de wegcode up-to-date is.

2.      Mijd even druk verkeer

Kies voor de eerste rijlessen een rustige plek zonder obstakels en wacht goed weer af. Autorijden in de sneeuw of regen is geen pretje. Begin met makkelijke manoeuvres en ga pas de openbare weg op als je kind de basis onder de knie heeft. Werk daarna geleidelijk toe naar moeilijkere situaties: van een route zonder veel verkeer over verkeerslichten en rotondes tot de autosnelweg.

3.      Geef vertrouwen

Iemand die net leert autorijden, is vaak erg gespannen. Een verkeerd manoeuvre is dan snel gebeurd. Reageer niet te fel, want dat brengt je kind enkel (meer) van slag. Blijf rustig en geef vertrouwen om te leren uit die fouten.

4.      Leren autorijden? Breng je verzekeraar op de hoogte

Je verplichte BA-autoverzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) dekt normaal gezien lichamelijke en materiële schade als je kind met je wagen rijdt. Toch contacteer je het best je verzekeraar voor je begint met de rijlessen, zodat die weet dat er een extra chauffeur met je auto op de baan is.

Bij Allianz stel je je autoverzekering zelf samen. Wil je de dekking tijdelijk aanvullen met een omnium of mini-omnium? Dat kan perfect. Bereken snel je autoverzekering op maat.