Gele koorts preventietips: hoe wapen ik me er tegen?

Plots ziek worden, kan je vakantie behoorlijk in de war sturen. Vooral als je naar een tropische bestemming vertrekt, zorg je maar beter voor een uitgebreide reisapotheek en de juiste inentingen, uiteraard. Je laten vaccineren tegen gele koorts is in ieder geval een slimme keuze. Meer nog: het is zelfs verplicht in sommige landen. Aangezien er jaarlijks ongeveer 200.000 gevallen van gele koorts zijn, ben je dus maar beter voorbereid.

Het gelekoortsvirus: overgedragen door een mug

Wat gele koorts juist is? Gele koorts is een virale ziekte die wordt overgedragen door een mug en die geelzucht kan veroorzaken. Aangezien er alleen symptomatische middeltjes bestaan tegen de koorts en de pijn, en er dus geen genezende behandeling is, dien je je absoluut te vaccineren alvorens je naar bepaalde gebieden afreist. In Afrika ten zuiden van de Sahara, in Centraal- en Zuid-Amerika … Gele koorts komt er regelmatig voor en je bent dus maar beter gewapend!

De symptomen van gele koorts

In de meeste gevallen houd je niets over aan gele koorts, maar in sommige gevallen kan de infectie zware gevolgen hebben. Het gelekoortsvirus manifesteert zich min of meer als een zware griep; met de hoge koorts, hevige hoofdpijn en misselijkheid van dien, maar in sommige gevallen worden helemaal geen symptomen ervaren. Het is een verraderlijke en erg onvoorspelbare ziekte die jaarlijks ongeveer 30.000 slachtoffers het leven kost.

Gele koorts preventie: laat je inenten

Gele koorts preventietips: hoe wapen ik me er tegen?Tropische streken zijn goed voor 95% van de geregistreerde geelzuchtgevallen. Je laten inenten in een erkend vaccinatiecentrum is dus onontbeerlijk als je beslist om naar een tropisch land te reizen (of er doorheen te trekken). In sommige gevallen kan je een vrijstellingsattest verkrijgen, maar dat komt zelden voor en je mag er niet zomaar van uitgaan dat je het krijgt. Twijfel je of je een vaccinatie nodig hebt? Leg je vraag voor in een vaccinatiecentrum en zij onderzoeken het besmettingsrisico van je bestemming. Ook kan je meestal hiervoor terecht bij je huisarts.

Vergeet niet dat naast de noodzakelijke medische voorzorgsmaatregelen een gepaste reisverzekering minstens even belangrijk is! Bereid je reis voldoende op voorhand voor en vraag je reisverzekering tijdig aan.