Fietsroutes

Genieten van de nazomer op je elektrische fiets: dit moet je weten

fr

Ga je binnenkort voor het eerst je elektrische fiets uittesten? Daarvoor is een ritje in de zachte nazomerzon ideaal. Lees hier waarop je zoal moet letten.

De elektrische fiets in het kort

Voor wie niet vertrouwd is met het concept van de elektrische fiets zetten we zijn voornaamste kenmerken eerst even op een rij:

  • De elektrische trapondersteuning maakt het jou als fietser makkelijker om bijvoorbeeld bergop te rijden.
  • Die ondersteuning gaat van start wanneer jij begint te trappen, en houdt op wanneer jij stopt met trappen – zo eenvoudig is het.
  • De batterij en de motor van je elektrische fiets bepalen hoe krachtig de ondersteuning van jouw fietsinspanning is. Ze zorgen er wel voor dat de fiets op zich een stuk zwaarder is dan een gewone fiets.
  • De capaciteit van de batterij of accu bepaalt hoe ver je kunt fietsen zonder dat de ondersteuning wegvalt.

Aandachtspunten bij elektrisch fietsen

Genieten van de nazomer op je elektrische fietsWie investeert in een elektrische fiets heeft daar doorgaans duidelijke redenen voor. Je wil lange afstanden fietsen – dagelijks pendelen naar het werk bijvoorbeeld – zonder dat je bij aankomst helemaal bezweet bent. Of je woont in een heuvelachtig gebied en ziet almaar meer op tegen de vermoeiende ritjes bergop. Hou rekening met deze aandachtspunten en tips, wanneer je je elektrische fiets in gebruik neemt:

  • Een elektrische fiets vergt intensief onderhoud. Zeker na een rit door een stoffig gebied of in barre weersomstandigheden moet je je fiets achteraf goed schoonmaken.
  • Laad de batterij op na elke rit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je je elektrische fiets van stal haalt en de batterij leeg blijkt te zijn …
  • Controleer de remmen regelmatig! Je maakt behoorlijk wat snelheid wanneer je elektrisch fietst.

Elektrische fiets verzekeren

Een elektrische fiets is duur; je doet er dus goed aan om hem te verzekeren tegen schade en diefstal. Wist je dat je je elektrische fiets al kunt verzekeren vanaf 55 euro per jaar?