Glutenvrij eten op reis: zo pak je het aan

Glutenvrij eten op reis is niet altijd makkelijk. Het vergt een goede voorbereiding, een dosis assertiviteit en wat glutenvrije producten in je reistas – voor noodgevallen – om je vakantie zorgeloos en vooral zonder lichamelijke klachten door te brengen. Maar een onmogelijke opdracht is het niet. Glutenvrij op reis gaan? Geen enkel probleem, zolang je maar goed voorbereid bent.

Glutenvrij eten: wat houdt het in?

Coeliakie is een chronische darmaandoening waardoor patiënten geen gluten verdragen. Graanproducten zoals tarwe, spelt, gerst en rogge bevatten gluten. Dat zijn eiwitten die voor de elasticiteit van het meel zorgen. Coeliakiepatiënten mogen dus geen brood of pasta eten op basis van bovengenoemde granen. Niet-granen mogen ze wel hebben: rijst, quinoa, amaranth of maïs passen perfect in een glutenvrij dieet.

Glutenvrij eten op reis

glutenvrij op reisThuis glutenvrij eten, is doorgaans niet zo’n groot probleem. In natuurvoedingswinkels en tegenwoordig ook supermarkten wordt het aanbod van glutenvrije producten alsmaar groter. Van glutenvrije pasta tot glutenvrije chocoladekoekjes: coeliakiepatiënten hoeven zich nauwelijks nog iets te ontzeggen. Maar ga je op reis, dan wordt het wat lastiger om je glutenvrije dieet te volgen.

Wordt er veel tarwe gebruikt in de lokale keuken van je reisbestemming? Zijn glutenvrije restaurants makkelijk te vinden? En hoe vertrouwd is het hotelpersoneel met glutenvrije producten? Het is vaak koffiedik kijken en afwachten wat je reis brengt. Laat niets aan het toeval over en wees voorbereid.

Glutenvrij voorraadje

Je doet er goed aan om wat glutenvrije producten in je reistas te stoppen voor het geval er op je plaats van bestemming weinig alternatieven voorhanden zijn. Enkele basics:

  • rijst- of maïswafels
  • glutenvrije crackers
  • glutenvrije muesli
  • noten, pitten en zaden
  • gedroogd fruit (rozijnen, abrikozen, dadels, vijgen, …)

Met zo’n glutenvrij voorraadje kom je alvast niets tekort op reis en tijdens de eerste dagen op je vakantiebestemming. Dat geeft je de gelegenheid om de winkels ter plaatse rustig te verkennen en het glutenvrije aanbod te inspecteren.

Glutenvrij vliegen

glutenvrij eten op vakantieGa je met het vliegtuig op reis? Geef dan vooraf door aan de luchtvaartmaatschappij dat je een glutenvrije maaltijd wenst. Hoewel daar meestal zonder problemen voor gezorgd wordt, is een dubbelcheck aangewezen. Wees ruim op tijd voor je vlucht en vraag of je glutenvrije bestelling wel degelijk is genoteerd. Zo vermijd je dat je tijdens de vlucht voor verrassingen komt te staan.