Goedkoop op reis? 3 tips om het beste uit je (beperkte) budget te halen

Goedkoop reizen? Qua timing zit het in deze tijd van het jaar alvast goed: september en oktober zijn de ideale maanden om naar het buitenland te trekken. Zeker met het gezellige weer dat we afgelopen tijd hebben meegemaakt! Het toeristische hoogseizoen is afgelopen, hotels en luchtvaartmaatschappijen verlagen hun tarieven aanzienlijk en de steden worden minder druk bezocht. Is je reisbudget beperkt? Geen probleem! Dankzij deze tips hou jij je uitgaven op reis dit jaar binnen de perken.

Kies je moment

Elke bestemming heeft zo haar typische piekmomenten. Je kunt er zeker van zijn dat pretparken als De Efteling of Disneyland Parijs bijzonder druk bezocht worden tijdens schoolvakanties en feestdagen, met Halloween en de kerstperiode als uitschieters. Kies daarom een moment voor of net na die drukke periodes. Het zal er niet alleen een pak minder druk zijn, ook de toegangsprijzen swingen wellicht minder de pan uit.

Altijd al gedroomd van een cruise? Boek er dan één in de herfst, wanneer het weer in de meeste gebieden (zeker de zuiderse) nog mooi is, maar de prijzen lager liggen dan in het zomerseizoen.

Citytrippen met een local

Hou je van steden en verkies je een citytrip boven een zonvakantie? Dan weet je ongetwijfeld hoe duur het leven in de stad is. Toch kun je ook hier je uitgaven beperken. Enkele tips:

  • Betaal niet voor elk museum afzonderlijk. De meeste steden voorzien een voordelige museumpas, die je tot meerdere musea toegang verleent.
  • Ruil een professionele stadsgids in voor een lokale ‘greeter’. Dat zijn vrijwilligers, die maar wat graag hun stad aan bezoekers tonen. Je vindt ze in New York, maar ook in Australië en Europa.
  • Ga naar de markt. Elke zichzelf respecterende grootstad heeft een (al dan ook niet overdekte) versmarkt. Sla er wat producten in en spaar zo een ‘overpriced’ ontbijt of dure lunch uit.
  • Er zijn ook veel steden in Oost-Europese landen die echte pareltjes zijn én nog goedkoop én veel minder druk bezocht! Hierbij denken we bijvoorbeeld aan Riga en Bratislava.

Goedkoop op reis: in Azië!

Goedkoop op reis: in Azië!Iedereen die er ooit op reis geweest is, zal het beamen: in Azië is reizen écht niet duur. Vooral het eten – meestal ‘streetfood’, verkrijgbaar aan eetstalletjes op straat – is er doorgaans spotgoedkoop én lekker, een combinatie die je in het rijkere westen maar zelden tegenkomt. Backpacken is dé manier om het continent te verkennen. Met de rugzak gaan verkennen en volop genieten van de ongerepte natuur – die je uiteraard gratis en voor niets te zien krijgt.

Let wel: ook goedkoop reizen is nooit helemaal zonder risico. Een ongeluk is jammer genoeg snel gebeurd. Neem daarom altijd een goede reisverzekering.