Goedkoop tanken, waar kan dat nog?

Vroeger was het een vast ritueel bij elke autovakantie: de benzinetank volgooien in Luxemburg. Daar kon je namelijk goedkoop tanken. Maar is dat vandaag nog altijd zo? En wat zijn de alternatieven voor wie zich niet blauw wil betalen aan brandstof?Goedkoop tanken

Uiteenlopende brandstofprijzen

Om op vakantie in Europa te gaan, nemen heel wat mensen de wagen. Logisch, want een autovakantie heeft in vergelijking met een trein- of vliegvakantie een aantal voordelen. Toch betekent ver reizen met de wagen ook dat je sowieso een aantal keer zult moeten tanken.

Helaas kunnen de prijzen voor benzine en diesel nogal verschillen tussen de Europese landen. Het is dan ook een goed idee om op voorhand uit te zoeken waar je het voordeligst kunt tanken. Door je tankbeurten te plannen, kun je wat geld uitsparen en dat op reis aan een extra terrasje besteden.

Goedkoop tankenGoedkoop tanken in België

De officiële brandstofprijzen in België vind je op Stabel, de site van de Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie. De prijzentabel op die site wordt dagelijks geüpdatet met de meest recente tarieven. De officiële brandstofprijs is de maximumprijs die tankstations mogen vragen voor aardolieproducten.

Wil je de brandstofprijzen in verschillende regio’s vergelijken? Dan is de site Brandstofprijzen.be erg handig. De informatie die je daar vindt, is rechtstreeks afkomstig van de petroleummaatschappijen en van zelfstandige uitbaters.

Brandstofprijzen in verschillende landen vergelijken

Dé vraag is natuurlijk: waar in Europa kun je goekoop tanken? Deze kaart geeft je de prijsverschillen in één oogopslag. De goedkoopste branstof vind je in het voormalige Oostblok. Zo vragen Oekraïnse tankstations minder dan een euro per liter benzine. Maar ook Andorra, Oostenrijk en – jawel! – Luxemburg zijn vrij goedkoop.

Ook vandaag is Luxemburg nog altijd een soort tankparadijs. Op een volle tank kun je tot 15 euro besparen. De verschillen met de omringende landen wordt steeds kleiner, maar het loont nog altijd de moeite om een klein ommetje te maken. Moet je tanken in Frankrijk? Dan ben je het goedkoopst af in de tankstations bij grootwarenhuizen zoals Auchan en LeClerc.

Tot slot nog een tip: wees aandachtig als je in het buitenland tankt, want soms hebben de benzineproducten er compleet andere namen. Zo heet in Frankrijk diesel gazole, Euro 95 is Sans plomb 95 en LPG wordt GPL.