platte batterij auto

Heeft je auto weleens een platte batterij? Zo voorkom je het!

Frans

We hebben het allemaal al eens meegemaakt: gehaast stap je in de auto om naar een afspraak te vertrekken en dan wilt je auto niet starten. Zo vervelend! Een van de meest voorkomende oorzaken van autopech – en zeker in de winter – is een platte batterij. Ontdek hier hoe je het kunt voorkomen!

Laat je batterij op tijd en stond nakijken

De gemiddelde levensduur van een autobatterij bedraagt vier jaar. Het is dan ook aan te raden om je accu op regelmatige basis te laten nakijken, zodat je niet plots met een platte batterij wordt geconfronteerd. Verder is het slim om je wagen voor te bereiden op de winter en hem nog voor de eerste vriestemperaturen binnen te brengen voor onderhoud. De koude vraagt namelijk veel van je batterij, waardoor het vermogen vermindert en je dus sneller met een platte accu komt te zitten. In dat opzicht is het trouwens niet slecht om je wagen in de winter binnen te parkeren, zodat de kou minder vat op de accu heeft.

Rij af en toe wat langere afstanden

Leg je vooral korte afstanden af met je auto? Dan loop je meer kans op een platte autobatterij. Je autobatterij laadt namelijk op tijdens het rijden, en dan voornamelijk bij ritten die meer dan 25 kilometer bedragen en waarbij je niet al te vaak moet stoppen. Trek er daarom af en toe eens op uit met je wagen voor een langer ritje – de snelweg is ideaal, omdat je dan lange tijd rijdt zonder te stoppen.

Let op accessoires

Laad je je gsm weleens op in de auto? Geen probleem, maar weet wel dat het redelijk wat van je batterij vraagt. Hetzelfde geldt trouwens voor je airco en verwarming. Voorkom overbelasting van je batterij door bijvoorbeeld niet én je gsm én je gps op te laden, terwijl je verwarming op volle toeren draait. Verder is het een goed idee om laders van elektrische apparaten uitgeplugd te laten als je niet met de auto rijdt. Vergeet uiteraard ook niet om je lichten uit te schakelen zodra je je wagen geparkeerd hebt.

Heeft je auto ondanks onze tips toch een platte batterij? Met een goede pechhulpverzekering ben je zo weer op de baan!