aurore boréale

Het noorderlicht zien? Dit moet je weten!

fr

Het noorderlicht spreekt tot de verbeelding. Iedereen die het al zag, is er lyrisch over. Ook de vele foto’s en filmpjes van het noorderlicht liegen er niet om: het is écht de moeite waard! Tijd dus om ‘het noorderlicht zien’ van je bucketlist te schrappen en voor een keer eens niet te gaan skiën of snowboarden. Alles wat je daarvoor moet weten op een rijtje …

Wat is het?

Het noorderlicht ontstaat door de botsing tussen gasvormige deeltjes in onze atmosfeer en elektrisch geladen deeltjes afkomstig van de zon, ook wel zonnewind genoemd. Als die gasvormige deeltjes zuurstof bevatten, kleurt het noorderlicht groen of rood. Bevatten de deeltjes stikstof, dan kleurt het licht paars of blauw. Een andere naam voor noorderlicht is trouwens poollicht, omdat het verschijnsel zich aan de polen afspeelt. Naast noorderlicht of Aurora Borealis, dat zich voordoet aan de noordpool van de aarde, is er dus ook zuiderlicht, Aurora Australis genoemd.

Waar kun je het zien?

Het noorderlicht is zichtbaar vanuit verschillende landen. Hoewel de meeste mensen bij het noorderlicht meteen denken aan Noorwegen, Finland, Zweden en IJsland, kun je het dus ook zien vanuit bepaalde plaatsen in Canada, Groenland, Rusland, de Deense Faeröer Eilanden en zelfs Schotland. In Noorwegen en IJsland is het noorderlicht in principe overal zichtbaar. Toch heeft elk land een aantal specifieke plekjes van waaruit je meer kans hebt om het te zien. Als je dus afreist naar een van deze landen voor het noorderlicht, is het slim om op voorhand even op te zoeken waar je er het beste zicht op hebt.

Wanneer kun je het noorderlicht het best zien?

Om het noorderlicht te kunnen zien, moet het donker zijn. Verder zijn een heldere lucht en voldoende zonneactiviteit, voor de zonnewind, van groot belang. In de zomer, van half april tot half augustus, kun je dus al geen noorderlicht waarnemen, omdat het ‘s nachts niet donker (genoeg) wordt. Van half augustus tot half april kun je in principe wél noorderlicht spotten. De beste periode is echter tussen oktober en maart, omdat het dan overal in het noorden donker genoeg is. Ga je een paar weken eerder of later, dan loop je de kans dat de gebieden die dichter bij de noordpool liggen alweer te licht zijn om het noorderlicht nog waar te kunnen nemen. En die teleurstelling dekt je reisverzekering helaas niet.