Hoe de post-vakantieblues tegengaan?

Het is je waarschijnlijk niet vreemd: je hebt een zalige vakantie achter de rug en zou helemaal ontspannen moet zijn, maar op kantoor verdwijnt al je zorgvuldig opgebouwde innerlijke rust als sneeuw voor de zon. Opnieuw in de file ’s morgens, meetings bijwonen, deadlines halen … Het doet je al snel weer verlangen naar die heerlijke en luilekkere vakantiedagen. Dit fenomeen wordt ook wel eens bestempeld als ‘post-vakantieblues’ en bezorgt heel wat mensen een slecht humeur. Ons advies tegen post-vakantieblues? Dat lees je hieronder!

Post-vakantieblues tegengaan: gun jezelf tijd

Sommige enthousiastelingen stappen bij wijze van spreken recht uit het vliegtuig hun kantoor binnen, zonder zich eerst rustig voor te bereiden op het terugkerende werkleven. Voor hen is de klap vaak het grootst. Daarom doe je er goed aan om een bufferdag in te lassen tussen je terugkomst en de eerste werkdag na je vakantie. Zo kan je rustig op adem komen vooraleer je terugkeert naar de drukte op kantoor. Je kan natuurlijk ook altijd later in de week opnieuw beginnen werken. Met het weekend in zicht, is je terugkeer meteen een pak aangenamer.

Wees gedisciplineerd

Nagenieten mag natuurlijk, maar toch laat je het vakantieritme best zo snel mogelijk varen. Laat gaan slapen doe je dus beter niet. Als je vermoeid bent, ben je extra vatbaar voor de post-vakantieblues. Zeker vermijden dus!

Begin rustig

Hoe de post-vakantieblues tegengaan?Waarschijnlijk staan heel wat mailtjes en opdrachten je op te wachten bij je terugkeer. Die zo snel mogelijk afhandelen én de draad terug oppikken, is echter niet meteen realistisch en al helemaal niet bevorderlijk voor een rustige en vrolijke terugkeer. Neem daarom zeker niet te veel hooi op je vork de eerste dag. Lees en beantwoord rustig je mails, pik langzaam de draad van je dagtaken op en stel zeker geen onrealistische doelstellingen voorop. Gun jezelf dus de tijd om ‘erin te komen’…

Plan je volgende vakantie

Valt je terugkeer naar de werkvloer je echt zwaar en vrees je het niet vol te houden? Plan dan een weekendje of begin de lijnen van je volgende vakantie al uit te zetten. Boeken hoeft niet direct, maar dromen kan geen kwaad? Dankzij een mooi vooruitzicht zal je motivatie ongetwijfeld terug opgekrikt worden!