framemaat

Hoe kies je de juiste framemaat in de fietsenwinkel?

Frans

Ga je een nieuwe fiets kopen? Leuk! Kies je voor een elektrische fiets, of heeft de speed pedelec je voorkeur? Of wil je toch vooral je beenspieren laten werken en neig je eerder naar een sportief model? Welk model je ook kiest: besteed voldoende aandacht aan de framemaat van je fiets. Te hoge of te lage fietsen geven op termijn lichaamsklachten – en dat wil je vermijden, toch?

De juiste framemaat voor je fiets bepalen: een stappenplan

Er is een gemakkelijk trucje om de juiste framemaat voor jouw lichaamslengte te bepalen. Volg even dit stappenplan:

  1. Ga met je rug tegen de muur staan en zet je voeten zo’n twintig centimeter uit elkaar.
  2. De afstand van je kruis tot de grond is je binnenbeenlengte. Die is cruciaal voor de berekening van de grootte van het frame.
  3. Vermenigvuldig je binnenbeenlengte met 0,66. Dat getal is de juiste framehoogte!

Hoe groter je bent, hoe groter de maat van je fietsframe. Kom je een getal uit tussen twee framematen? Dan bepaalt het type fiets voor welk frame je moet kiezen. Voor een stadsfiets rond je het getal af naar boven, voor een sportieve fiets rond je af naar beneden.

Op de site van verschillende fietsfabrikanten vind je bovendien bijkomende informatie over hun framematen. Sommige merken vallen wat groter uit, andere dan weer wat kleiner. Professioneel advies inwinnen bij je fietsenzaak kan je ook al een hele stap vooruithelpen.

Vergeet je fietsverzekering niet!

Als je investeert in een goede fiets, is een fietsverzekering ook zeker het overwegen waard. Bij Allianz hebben we verzekeringen voor alle soorten fietsen en alle verschillende types fietsers. Je kunt bovendien eenvoudig je verzekeringspremie berekenen. Zo ga je altijd zorgeloos de weg op.