Hoe malaria voorkomen?

Wil jij ook op reis naar een verre en exotische bestemming, maar het risico op malaria schrikt je af? Dat hoeft helemaal niet. Je kan malaria voorkomen en op een veilige en verantwoorde manier reizen, als je maar rekening houdt met deze raadgevingen.

Geef muggen geen kans

Malaria is een ernstige infectieziekte die voorkomt in de tropische delen van Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Ze wordt veroorzaakt door malariaparasieten die je bloed binnendringen na een steek van een malariamug.

Je kan zelf belangrijke maatregelen nemen om muggenbeten te voorkomen:

  • Draag zo veel mogelijk bedekkende kleding. Lange mouwen, een lange broek, schoenen en sokken zijn onontbeerlijk.
  • Smeer onbedekte lichaamsdelen in met een insectenwerend middel. Denk vooral aan je gezicht, nek en hals, maar vergeet ook je handen en enkels niet. Middelen op basis van Deet zijn het meest effectief, maar ze zijn niet onschuldig. Zorg dat je geen Deet in je mond of ogen krijgt!
  • De malariamug is actief van zonsondergang tot zonsopgang. Bescherm je ook ’s nachts goed. Slaap bij voorkeur in een muggenvrije kamer. Die heeft muggengaas aan de ramen, elektrische antimugplaatjes en liefst ook airco. Is je kamer niet helemaal muggenvrij? Slaap dan zeker onder een geïmpregneerd muskietennet of klamboe.

Als je met elk van deze maatregelen rekening houdt, vermindert het risico op malaria al met meer dan tachtig procent.

Malaria voorkomen

Malariapillen: ga langs bij je arts

Afhankelijk van je bestemming zal je ook een of meerdere geneesmiddelen moeten nemen om malaria te voorkomen. Geen enkel middel is honderd procent doeltreffend. Ga langs bij je dokter. Die zal om basis van de bestemming en de duur van je reis een antimalariamiddel of een combinatie van geneesmiddelen voorstellen. Het is belangrijk om de medicijnen ook na je terugkomst volgens doktersvoorschrift door te nemen.

Speel op zeker

malaria voorkomen tipsZelfs als je alle raadgevingen trouw opvolgt en je de nodige malariapillen neemt, kan je soms nog malaria krijgen. Een beetje grieperig na je reis? Koorts, rillingen en hoofd- of spierpijn? Neem het zekere voor het onzekere en contacteer meteen je huisarts.

Ga je binnenkort op reis naar een risicogebied? Vergeet dan zeker geen degelijke reisverzekering te nemen.