Hoe reizigersdiarree voorkomen?

Maar liefst 30% van alle reizigers naar tropisch of subtropische gebieden zoals Zuid-Amerika, Afrika of Azië krijgt af te rekenen met reizigersdiarree. Deze kwaal gaat meestal na een paar dagen vanzelf voorbij, maar kan toch je vakantie flink verknoeien. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je reizigersdiarree kan voorkomen. We zetten alle adviezen op een rijtje.

Reizigersdiaree voorkomen

Wat is reizigersdiarree en hoe wordt het veroorzaakt?

Reizigersdiarree, ook wel turista genoemd, wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een besmetting met een bacterie. Soms is ook een virus of een parasiet de boosdoener. Die worden overgedragen door het eten van voedsel of het drinken van water dat besmet is met fecaliën. De besmetting kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld doordat drink- en afvalwater niet goed gescheiden zijn, door verkeerde bemesting, door een gebrekkige persoonlijke hygiëne van keukenpersoneel, door groenten te wassen met besmet water, door vliegen die bacteriën overbrengen, …

Meestal beginnen de klachten tijdens de eerste week van de reis, en duren ze 3 tot 6 dagen. Wie op avontuurlijke reis gaat, heeft uiteraard meer kans om reizigersdiarree op te lopen dan wie in een luxehotel verblijft.

Basisregel om reizigersdiarree te voorkomen: “peel it, boil it, cook it or forget it”

Er bestaat geen preventieve medicatie die helpt tegen turista. Reizigersdiarree voorkomen is dus de boodschap. De belangrijkste stelregel, die algemeen bekend is bij reizigers, luidt “peel it, boil it, cook it or forget it”. Het is met andere woorden nodig om je voedsel eerst te schillen of te verhitten, anders is het niet veilig. Weet je nog niet zeker wat je wel of niet mag eten en drinken? We zetten hieronder alle do’s en dont’s op een rijtje die je zullen helpen om reizigersdiarree te voorkomen.

Reizigersdiarree voorkomen: tips voor voeding, drank en restaurantbezoek

Kraantjeswater vermijden

 • Turista voorkomenDrink alleen flessenwater
 • Gebruik nooit kraantjeswater, zelfs niet om je tanden te poetsen om of fruit te wassen
 • Aan koffie en thee wordt soms ongekookt water toegevoegd voor het serveren. Hiermee moet je dus ook goed uitkijken
 • Zorg dat op restaurant de flessen water in je bijzijn worden geopend. Vaak worden waterflessen opnieuw gevuld met (onveilig) kraantjeswater.

Voedingstips om reizigersdiarree te voorkomen

 • Eet geen voedsel dat onvoldoende verhit is. Let in het bijzonder op voor niet voldoende doorbakken vlees of vis
 • Daarnaast zijn zeevruchten in het algemeen te vermijden
 • Eet geen schepijs, softijs of ijsblokjes
 • Ook andere melkproducten zoals pudding, room in de koffie, … zijn niet veilig
 • Hetzelfde geldt voor bereidingen met rauwe eieren (bijvoorbeeld tiramisu)
 • Vermijd rauwe groenten. Die kunnen gewassen zijn met besmet water. Slaatjes zijn dus uit den boze

Tips voor de restaurantkeuze

 • Eet in een proper restaurant, in kraampjes op straat is de kans op besmetting groter
 • Let op met buffetten. Je eet het best alleen voedsel dat goed verhit is. Wanneer het daarna langere tijd op lauwwarme temperatuur bewaard werd, hebben bacteriën opnieuw een kans gekregen om zich te vermenigvuldigen
 • Eet uitsluitend uit propere borden, drink uit propere glazen en gebruik goed gewassen bestek
 • Was na een toiletbezoek en voor het eten je handen met zeep of een desinfectiemiddel zoals alcoholhoudende gel

Als je toch last krijgt van reizigersdiarree, is vooral een goede hydratatie belangrijk. Je kan ook een middel tegen diarree innemen. Zorg ervoor dat dit zeker in je reisapotheek zit! Blijven de klachten aanhouden of krijg je ook last van koorts of bloed in de ontlasting? Raadpleeg dan zeker een dokter ter plaatse.