elektrische auto

Hoelang gaat de batterij van een elektrische auto mee?

Frans

Sinds een aantal jaar zijn elektrische auto’s aan een echte opmars bezig. Dat is niet verwonderlijk natuurlijk. Enerzijds is een elektrische auto beter voor het milieu dan een auto die op benzine of diesel rijdt, anderzijds zullen fossiele brandstoffen in de toekomst steeds schaarser worden en moest er dus gezocht worden naar een alternatief. Twijfel je zelf ook over de aankoop van een elektrische auto en vraag je je af hoelang de batterij van zo’n wagen gemiddeld meegaat? In dit artikel lees je er alles over!

De levensduur van de batterij

De batterij van een elektrische auto is meestal een lithium-ion-batterij. Dat is hetzelfde soort batterij als in je gsm, alleen veel groter en ook met meer capaciteit. Net omdat het zo’n sterke batterij is, kost ze een aardige duit. Meer nog: de batterij is het duurste onderdeel van een elektrische wagen en kost al snel 15.000 à 20.000 euro. Je kunt dus maar beter hopen dat de batterij voor die prijs een tijdje meegaat. Gelukkig heb je over het algemeen acht jaar garantie op de accu van een elektrische auto, en kun je er dus eveneens van uitgaan dat de levensduur van de batterij ongeveer acht jaar bedraagt.

De batterij van je elektrische auto in optimale conditie houden

Net zoals bij de batterij van je gsm zijn er een aantal zaken die je kunt doen om de levensduur van de batterij van je elektrische auto te verlengen. Een paar tips:

  • Te warme temperaturen zijn niet goed voor de batterij. Probeer je auto dus op een koele plek te parkeren tijdens de zomermaanden.
  • Snelladen is niet goed voor de batterij. Het liefst van al laad je je batterij dus thuis op, en niet aan openbare laadpalen.
  • Door bruusk te remmen of op te trekken vraag je enorm veel van je batterij. Probeer dit dus zo veel mogelijk te vermijden.
  • Ook bergop rijden, vergt veel van de batterij. Af en toe een kleine berg kan uiteraard geen kwaad, maar op skivakantie naar de bergen trekken met een elektrische auto is geen goed idee.

Heb je een elektrische auto en ben je ondanks een batterij in topvorm toch in panne gevallen? Geen nood: met een goede pechhulpverzekering ben je zo weer op de baan!

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.