Identiteitskaart verloren: wat nu?

Op vakantie staat ontspanning centraal. Er staan je alleen maar positieve dingen te wachten: prachtige bezienswaardigheden, lokale lekkernijen en verfrissende drankjes. Uiteraard ga je ervan uit dat er niets misloopt, maar het moet je maar eens overkomen dat je je portemonnee met al je reisdocumenten kwijtspeelt. In zo’n geval ben je maar beter goed voorbereid.

identiteitskaart verloren

 

Een geïnformeerd reiziger is er twee waard

Al dan niet door diefstal, verliezen heel wat mensen hun identiteitskaart op reis. Wat moet je doen in zo’n geval? Hoe krijg je snel een een nieuwe identiteitskaart of een officieel document ter vervanging? Waar kun je terecht? Wie zich voldoende informeert op voorhand, voorkomt dat pech escaleert tot een drama ­­­­­­­­– het laatste wat je wil op vakantie. Wij zetten een aantal zaken op een rijtje.

Identiteitskaart verloren op reis: enkele voorzorgsmaatregelen

  • identiteitskaart verlorenOm te beginnen: maak steeds kopieën van belangrijke reisdocumenten, zoals je paspoort, je vliegtickets en andere reisdocumenten. Een kopie vervangt je verloren document niet, maar komt wel handig van pas bij de politie en de Belgische ambassade.
  • Blokkeer je kaart(en) onmiddellijk door te bellen naar DOC STOP (00800 2123 2123). Zo voorkom je dat iemand misbruik maakt van jouw documenten. De dienst is 24/7 bereikbaar.
  • Breng de lokale politie op de hoogte van je verlies. Zij bezorgen je een attest dat het verlies of de diefstal bevestigt.
  • Heb je een paspoort nodig om terug te keren naar België? Met het attest van verlies of diefstal dat je van de politie kreeg, kun je bij de ambassade of het consulaat van België een (voorlopig) document krijgen. Vergeet niet om ook pasfoto’s mee te nemen.

Paspoort kwijt? Je verzekeraar lost het op!

Meestal gaat het verlies van  je identiteitskaart gepaard met verloren of gestolen bagage. Wil je reizen met zo min mogelijk kopzorgen? Dan sluit je het best een goeie multirisico-reisverzekering af. De papieren rompslomp wordt dan geregeld door je verzekeraar en jij kunt je volledig focussen op de hoofdzaak van je reis: ontspannen!