Inbraakpreventie tips tijdens de vakantie: met een gerust hart op reis vertrekken

De zomer komt er met rasse schreden aan. Dat betekent dat we weer massaal op zoek gaan naar rust, ontspanning en de zon in het buitenland. Welverdiend! Spijtig genoeg zullen de leegstaande huizen ook weer inbrekers aantrekken. Tijdens vakanties en wintermaanden worden er dan ook enorm veel inbraken gepleegd. Inbraakpreventie is daarom geen overbodige luxe. Zo kan je met een gerust hart op vakantie vertrekken en kom je bij je terugkeer niet voor een onaangename verrassing te staan…

Inbraakpreventie tijdens de vakantie: met een gerust hart op reis vertrekken

Inbraakpreventie tip 1: beveilig je ramen en deuren

Ramen en deuren zijn doorgaans zwakke plekken voor elke woning. Zorg dus dat je deze goed beveiligd hebt door te kiezen voor stevige sloten en gelaagd glas. Een studie toont aan dat inbrekers het na drie minuten voor bekeken houden als ze niet in een woning binnen geraken. Je mag dus niet onderschatten hoe belangrijk goed beveiligde ramen en deuren zijn. Ook een goede plaatsing van je deur is onontbeerlijk: kies voor geïntegreerde dievenklauwen, zo kan je deur niet aan de scharnierzijde geopend worden indien de scharnierpennen vernield worden.

Inbraakpreventie tip 2: Installeer een degelijk alarmsysteem

Een zichtbaar alarmsysteem werkt ontradend voor inbrekers en is dus een slimme investering. Beslissen ze toch een poging te wagen, dan brengt het alarmsignaal hen snel op andere gedachten. Bovendien zorgt het signaal dat er ingegrepen kan worden. Beschouw een alarmsysteem echter steeds als een aanvullende maatregel: het betekent uiteraard niet dat je plots je deuren wagenwijd mag openzetten.

Inbraakpreventie tip 3: Geef je huis een bewoonde indruk

inbraakpreventie tijdens de vakantieVervolgens zijn er nog enkele maatregelen die je kan treffen om je huis een bewoonde indruk te geven. Zo is bijvoorbeeld afschrikverlichting  een goede keuze: met een bewegingssensor doe je automatisch je buitenlampen oplichten, waardoor ongewenste bezoekers snel de benen nemen. Je kan ook steeds aan je vrienden of buren vragen om je brievenbus te legen en je gordijnen of rolluiken overdag te openen. Deze activiteiten doen uitschijnen dat je huis niet leeg is en dat een inbraakpoging niet opportuun is.