Travel Belgium

Hoe lang op voorhand moet je inchecken op de luchthaven?

Reis je binnen Europa, dan moet je gewoonlijk minstens twee uur voor vertrek van je vlucht op de luchthaven zijn. Voor intercontinentale vluchten moet je meestal zelfs drie uur op voorhand aanwezig zijn. De uiterste momenten om in te checken, variëren per luchtvaartmaatschappij. Zoek voor de zekerheid dus altijd even op wat de uiterste check-intijden zijn voor je vlucht.

Ter plaatse inchecken

Aan de check-inbalie leg je je reisdocumenten en identiteitsbewijs voor. Vervolgens wordt je bagage gewogen, gelabeld en naar het vliegtuig gebracht. Als bewijs dat je bent ingecheckt, krijg je een boarding pass en een kopie van het label van je bagage. Dat moet je goed bijhouden tot je je bagage bij aankomst weer hebt opgehaald.

Op naar de gate!

Zodra je je boarding pass hebt en je je bagage hebt ingecheckt, kun je je naar de veiligheidscontrole en de boarding gate begeven. Daar zal een douanebeambte je vragen om je boarding pass en identiteitskaart (en eventueel je paspoort) te tonen. Wacht niet te lang om naar de gate te gaan, want gewoonlijk sluit die minstens 20 minuten voor vertrek! Daarom vragen de meeste luchtvaartmaatschappijen je om minstens 40 minuten voor het vertrek van je vlucht bij de boarding gate aanwezig te zijn. Kom je te laat, dan mag je niet meer aan boord van het vliegtuig.

Online inchecken

Almaar meer luchtvaartmaatschappijen bieden hun reizigers de kans om online in te checken. Meestal kun je online inchecken vanaf enkele weken tot enkele uren voor vertrek. Online inchecken is zeker de moeite waard, want het bespaart je heel wat tijd op de dag van vlucht. Soms vragen luchtvaartmaatschappijen zelfs een toeslag als je ter plaatse incheckt, terwijl online inchecken gratis is. Heb je online ingecheckt? Vergeet dan zeker niet om je boarding pass uit te printen en mee te nemen om bij de boarding gate te tonen!

Wat met bagage?

Ook om je bagage in te checken, ben je er maar beter vroeg genoeg bij. Meestal opent de check-inbalie voor bagage twee uur voor vertrek en sluit ze 40 minuten voor vertrek. Passagiers die al online hebben ingecheckt, kunnen hun bagage vaak snel afgeven bij een ‘drop off bagage’-balie.

Sneller door de veiligheidscontrole

Veel reizigers spelen op de luchthaven heel wat tijd kwijt door de wachtrij voor de veiligheidscontrole. Daarom geven we je hier alvast enkele tips om vlotter door de veiligheidscontrole te komen:

  • Haal alle metalen voorwerpen (muntstukken, sleutels en portefeuille) uit je bagage of zakken en leg ze in de voorziene bakjes.
  • Leg ook je jas of trui in het bakje.
  • Draag geen kleren of schoenen met metalen accenten (knopen, gespen, ritsen, …).
  • Laptop bij? Haal hem uit je tas en leg hem in een apart bakje.
  • Flesje frisdrank bij? Maak het leeg voor je door de controle moet. Er geldt namelijk een beperking op de hoeveelheid vloeistoffen die je mag meenemen.
  • Soms kun je, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, bij de aankoop van je ticket extra betalen voor de ‘Fast Lane’. Deze speciale wachtrij brengt je sneller door de veiligheidscontrole.