Insectenbeten voorkomen in het buitenland: zo doe je dat!

In België hebben we in de zomer flink wat last van verschillende zoemende en stekende insecten. In het buitenland is het echter vaak nog erger. Daar kunnen insecten immers drager zijn van uiteenlopende ziekten. Insectenbeten voorkomen is dus uiterst belangrijk. We geven je alvast enkele tips!

Tips om insectenbeten op vakantie te voorkomen

Veelvoorkomende insectenbeet: de muggenbeet

Een veel voorkomend insect – zowel hier als op vakantie – is de mug. Terwijl een muggenbeet in België je vaak alleen wat jeuk bezorgt, zijn muggen in tropische gebieden soms drager van ziektes zoals malaria. Je adequaat beschermen is dus de boodschap!

Dat doe je door jezelf geregeld in te wrijven met een insectenwerend middel op basis van DEET. Dit mag je echter niet gebruiken tijdens de zwangerschap, als je borstvoeding geeft of bij kleine kinderen. Let op, want zonnecrème en DEET doen elkaars werking teniet. Laat zeker een half uur tijd tussen het aanbrengen van beide producten.

Muggen steken vooral ’s avonds. Doe wanneer de zon ondergaat een lange broek aan en een t-shirt met lange mouwen. Reis je naar gebieden met een risico op malaria? Slaap dan steeds onder een muggennet dat geïmpregneerd is met een insectenwerend middel en neem preventieve medicatie (vraag je dokter om raad).

De verschillende soorten insectenbeten

Muggenbeten in het buitenland: tips voor preventieNatuurlijk zijn er nog veel andere soorten insectenbeten. Sommige insecten zoals wespen voel je steken, andere zoals mierenbeten voel je pas later. Vooral steken en beten die gif bevatten kunnen erg pijnlijk zijn. Koel de plaats van de insectenbeet indien mogelijk direct af met koud water of ijs, dat zorgt ervoor dat het gif zich niet kan verspreiden.

De meeste insectenbeten herken je aan roodheid en zwelling van de huid, die gepaard gaat met jeuk. Een kalmerende zalf kan helpen tegen jeukende insectenbeten. Wordt de steek na een dag nog steeds erger of maak je je zorgen? Raadpleeg dan steeds een dokter, zeker in het buitenland. Dankzij een goede reisverzekering hoef je je alvast geen zorgen te maken over de medische kosten!

Tips om insectenbeten op vakantie te voorkomen

Insectenbeten voorkomen is beter dan ze te genezen. Daarom enkele tips:

  • Gebruik een insectenwerend product op basis van DEET.
  • Draag na zonsondergang beschermende kleding.
  • Slaap onder een muskietennet (helpt ook tegen alle andere insecten!).
  • Gebruik geen parfum, deodorant of geurende zeep, dit trekt insecten aan.
  • Ga je wandelen in het bos? Draag dan een lange broek en stop deze in je sokken. Dit biedt bescherming tegen teken, bloedzuigers en andere kruipende insecten.
  • Let op met zoete drankjes, de omgeving van vuilnisbakken, … hier zitten meer insecten.
  • Op sommige exotische stranden zitten er in het zand vlooien, zandvliegen, enzovoort. Draag daarom sandalen (ook tijdens het zwemmen!) en lig steeds op een handdoek.