Internationale noodnummers: “There’s a number for that!”

We wensen het je niet toe, maar als er jou in het buitenland iets overkomt en je dringend hulp nodig hebt, moet je snel een noodnummer kunnen bellen. Gelukkig is het niet nodig om een ellenlange lijst met internationale noodnummers in je telefoon op te slaan.internationale noodnummers

112, het noodnummer voor Europa

In Europa is het eenvoudig: in geval van nood bel je naar 112. Dit gratis noodnummer is 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven bereikbaar in alle 27 lidstaten van de Europese Unie. Daarnaast is het ook actief in een aantal niet-EU-landen zoals Israël, Noorwegen, Rusland, Turkije en Zwitserland.

Je kunt naar 112 bellen om onmiddellijke hulp te krijgen van een medisch team, de brandweer of de politie. Het nummer is bereikbaar met een vaste of met een mobiele telefoon. Ook als je gsm-netwerk niet beschikbaar is, kun je altijd naar het noodnummer 112 bellen. Ben je de lokale taal niet machtig? Doe je oproep dan in het Engels.

Het noodnummer in België

internationale noodnummersOok in België kun je naar 112 bellen. Je komt dan uit bij de dezelfde telefooncentrale die ook de noodoproepen naar het nummer 100 behandelt. Wil je dus medische hulp, dan maakt het niet uit of je naar 100 of naar 112 belt. Heb je dringend de politie nodig, dan bel je beter naar het nummer 101. Anders kan er bij het doorschakelen kostbare tijd verloren gaan.

Andere internationale noodnummers

In landen waar 112 niet actief is, moet je in geval van nood naar een ander nummer bellen. Zo is 911 het internationale noodnummer voor de Verenigde Staten en Canada.

In nog andere landen zijn er aparte nummers voor de verschillende soorten hulpdiensten (ambulance, politie, brandweer). Vertrek je naar zo’n land op reis, dan is het aangeraden om die noodnummers op te slaan in je mobiele telefoon.

Raadpleeg de lijst met internationale ‘emergency numbers’.