Travel Belgium

Is een reisverzekering verplicht?

Frans

Is een reisverzekering verplicht? Een vaak gestelde vraag… Het antwoord is is meestal nee. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Er zijn wel degelijk landen die een medische reisverzekering verplichten voor het afleveren van een visum.

Reisverzekering is verplicht voor Rusland, Cuba, China en Algerije

Wil je bijvoorbeeld naar Rusland of Cuba? Dan zal je zonder een reisverzekering geen geldig visum ontvangen. Voor Cuba, Rusland, China en Algerije is een reisverzekering immers verplicht! Enkel een gemachtigd verzekeringsmakelaar mag voor deze landen reisverzekeringsattesten afleveren.

Ook wie zijn domicilie heeft buiten het Schengengebied en naar het Schengengebied wil reizen, is verplicht een medische reisverzekering af te sluiten.

Reisverzekering – meestal niet verplicht, maar wel sterk aangeraden!

Staat je vakantiebestemming hier niet tussen? Dan is een reisverzekering meestal niet verplicht, maar bedenk echter wel welk risico je neemt door geen reisverzekering af te sluiten. Zo zijn er tal van onverwachte kosten die je op reis kan tegenkomen welke sterk kunnen oplopen, tenzij je verzekerd bent natuurlijk!

We denken bijvoorbeeld aan:

  • Je belandt in het buitenland in het ziekenhuis waarmee medische kosten gepaard gaan;
  • Naar aanleiding van een medisch ongeval op reis, moet je in België nabehandeld worden met de nodige medische kosten dus;
  • Je moet je reis annuleren, mits een grondige reden (bv. ziekte, ongeval, zwangerschap, ontslag, herexamen, etc.);
  • Je bagage wordt gestolen of laattijdig afgeleverd;
  • Je wordt ziek op reis en moet naar huis worden gerepatrieerd;
  • Juridische kosten verbonden bij een ongeval op reis, …

Een greep uit de misschien minder leuke mogelijkheden die zich kunnen voordoen… Let wel op dat niet elke reisverzekering al het bovenstaande dekt.

Op vakantie buiten Europa? Pas op voor medische & juridische kosten!

Een hospitalisatieverzekering of zorgverzekering van de ziektekas zal in de meeste gevallen niet volledig tussenkomen als je bijvoorbeeld in Amerika in het ziekenhuis wordt opgenomen. De kosten van een verblijf in een Amerikaans ziekenhuis liggen bijvoorbeeld veel hoger dan in Europa, dus het is zeker aangeraden om jezelf extra te beschermen. Een ziekenhuisopname in het buitenland kan je dus al snel duur te komen staan en het is vaak een moeilijke opgave om een exact idee te bekomen van de kosten die te wachten staan…

Met een reisverzekering moet je bovendien ook niet zelf opdraaien voor de kosten van een eerdere vlucht terug in geval van ziekte. En dit kan je al snel enkele honderden euro’s besparen als je op vakantie gaat buiten Europa. Ook juridische bijstand bij een ongeval is zeker geen overbodige luxe in het buitenland waar je meestal de taal noch de wetgeving 100% kent.

Vakantie hoort ontspannend te zijn. Maar tussen de oren hoort het ook vakantie te zijn! Gun jezelf dus de gemoedsrust en ga op reis zonder zorgen! Je reisverzekering helpt je daar ongetwijfeld bij…