Fietsen of wandelen op een jaagpad: welke regels gelden er?
Een jaagpad naast een kanaal is geliefd bij sportievelingen: je kan er wandelen, fietsen en lopen op een autovrije en brede baan. Omdat deze wegen zo populair zijn, gelden er enkele regels om het voor iedereen aangenaam en veilig te houden.
Wie mag een jaagpad gebruiken?
Een jaagpad is voorbehouden voor voetgangers, (elektrische) fietsers en bromfietsers klasse A. Met een speed pedelec mag je er enkel rijden als ze specifiek vermeld worden op het blauwe verkeersbord bij de toegang van het pad.
Auto’s en andere motorvoertuigen mogen het jaagpad doorgaans niet gebruiken, tenzij ze specifieke toestemming hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om aangelanden of het bevoegde personeel van De Vlaamse Waterweg nv.
Wat is de snelheidslimiet op een jaagpad?
De maximumsnelheid op een jaagpad is 30 kilometer per uur. Dat geldt voor ieder voertuig, dus ook speed pedelecs. In sommige gevallen is de limiet 10 kilometer per uur:
- op kruispunten
- op sluiswallen
- in de bebouwde kom
- in bochten waar je zicht beperkt is
Zo hou je het veilig op een jaagpad
Wees je er bewust van dat je niet alleen onderweg bent op een jaagpad. Wandel of fiets daarom niet in het midden van de baan en zorg dat je hoort wat er rond jou gebeurt. Een hoofdtelefoon of oortjes met luide muziek kunnen gevaarlijk zijn op het jaagpad.
Ben je in groep op pad? Let erop dat je passanten niet hindert en wees extra voorzichtig als je iemand voorbijsteekt. Het is belangrijk dat jullie aan elkaar doorgeven wanneer er hindernissen zijn: wie vooraan loopt of fietst, ziet veel meer dan de laatste in de rij.
Pech onderweg? Allianz helpt
Toch een valpartij of pech onderweg? Met een uitgebreide fietsverzekering van Allianz, voor een gewone of elektrische fiets, heb je wereldwijde diefstal- en schadedekking.