Auto's België

Je auto opwarmen in de winter: 7 redenen om het niet te doen

Koning Winter is in ‘t land – de perfecte gelegenheid om wat hardnekkige mythes te ontrafelen over je auto stationair opwarmen. Toegegeven, het is verleidelijk. Maar dat het goed zou zijn om je auto op te warmen in de winter is nonsens. Ziehier 7 redenen om het niet te doen.

1.      Auto warmt niet sneller op

Denk je dat je auto binnenin sneller opwarmt als je hem eerst een paar minuten laat draaien? Mis poes! Je auto opwarmen gaat veel sneller als je ermee rijdt.

2.      Nadelig voor de motor

In stilstand werkt je motor niet optimaal. Hoe meer je je auto stationair opwarmt, hoe slechter dat is voor de prestaties van de motor. Bovendien gebruikt je auto in stilstand een rijk brandstofmengsel dat de motor evenveel vervuilt als bij korte ritten.

3.      Ramp voor het milieu

Als je auto moet opwarmen in de koude, is de uitstoot van stikstofoxiden en andere schadelijke gassen veel groter. Het milieu krijgt zo al genoeg te verduren …

4.      Aanslag op je portemonnee

Als je auto langer dan tien seconden draait in stilstand, verbruikt hij meer dan wanneer je hem zou herstarten. Het opwarmen van je auto in de winter is dus weggesmeten geld.

5.      Slecht voor je gezondheid

Je auto stationair laten draaien is haast even slecht als passief roken. De luchtvervuiling verhoogt de kans op allerlei ziektes zoals kanker, allergieën, astma en andere longziektes. Laat je auto zeker niet voorverwarmen in de garage. Je wordt dan blootgesteld aan CO2, wat in sommige gevallen dodelijk kan zijn.

6.      Buitenkans voor dieven

Je ziet ’s ochtends dat je autoruit bevroren is. Je laat de auto even lekker draaien, terwijl je binnen nog een koffietje gaat drinken. Ondertussen gaan dieven met je wagen aan de haal …

7.      Startproblemen door accu

Heeft je auto startproblemen in de winter? Dan is dat meestal te wijten aan je accu. In plaats van je auto accu op te warmen, schakel je het best zoveel mogelijk stroom vretende elektronica uit voor je start. Ontdek hier meer tips om een platte batterij te voorkomen.