Je auto reisklaar maken: dé checklist

Vertrek je binnenkort op vakantie met de auto? Controleer dan zeker op voorhand of je auto volledig in orde is. In panne vallen tijdens het rijden, is zeker geen pretje. Met deze tips vermijd je autoproblemen waardoor je optimaal van je reis kan genieten!

Breng een bezoekje aan de garagist

Wil je 100% zeker zijn dat je auto reisklaar is? Ga dan op voorhand langs bij de garagist. Hij controleert de koelvloeistof, ruitenwisservloeistof, je lampen, motorolie, oliefilter en natuurlijk de motor zelf. Laat ook zeker de batterij nakijken. Toestellen zoals de radio en gps vergen heel wat energie van je batterij en stilvallen door een lege batterij is absoluut geen optie! Ook sterretjes in de ruit moet je laten herstellen. Ga je naar een warme bestemming? Laat dan zeker ook de filter van je airco nakijken.

Controleer je banden

Dat je banden en alles wat hiermee te maken heeft belangrijk zijn, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen… Denk er hierbij aan om je banden op tijd te verwisselen van zomer- naar winterbanden of omgekeerd. Een lekke band op reis kan je absoluut missen als kiespijn… Een goede bandenspanning is daarnaast absoluut noodzakelijk. Controleer ook of je reserveband de juiste spanning heeft en neem alle benodigdheden mee om een band te vervangen. De bandenspanning verhogen kan je aan een tankstation doen. Je auto moet wel nog in koude toestand zijn. Vergeet daarna niet om te tanken.

Regels in het buitenland

Bekijk op voorhand de verkeersregels die gelden op je route. Onderzoek hierbij hoe snel je op bepaalde wegen mag rijden. Zo valt er na je vakantie niet onverwachts een boete in je brievenbus. Neem ook zeker al je autopapieren mee. Je inschrijvingsbewijs, rijbewijs en verzekeringspapieren mogen zeker niet ontbreken. Maak hier op voorhand een kopie van. Zo vermijd je problemen wanneer je betrokken bent bij een ongeval.

Klaar voor vertrek

auto reisklaar makenNa bovenstaande tips is je auto normaal gezien volledig reisklaar! Toch zijn er nog enkele spullen die je nodig hebt tijdens je rit. Indien je een lange autorit voor de boeg hebt, is het aan te raden om genoeg water mee te nemen. Al twee uur aan een stuk gereden? Dan is het tijd voor een pauze van ongeveer 10 minuten. Zet je even op een parking en rust wat uit. Eet voor je vertrek een lichte maaltijd en eet ook tijdens de rit niet te zwaar. Op die manier daalt je kans op wagenziekte.

Nog een laatste, maar zeer belangrijke tip: let er op dat jij en je kinderen altijd een gordel dragen.

Vergeet ook niet het volgende: een goede reisverzekering is steeds van uitermate belang, op welke manier je ook reist!