vliegreis

Je eerste vliegreis gepland? Zo bereid je je goed voor

Frans

Met het vliegtuig kun je de hele wereld zien, maar de vlucht zelf is vaak een moment van stress. Zeker als het je eerste vliegreis is. Wat mag je verwachten en hoe bereid je je optimaal voor? Wij geven advies. 

 Welke documenten moet je meenemen? 

Je identiteitskaart en boardingpass heb je sowieso nodig, maar sommige landen vragen ook een internationaal paspoort (geldig tot zes maanden na je vertrek) en een bewijs van verplichte inentingen. Ga goed op voorhand na wat je allemaal moet aanvragen. 

Neem daarnaast je rijbewijs mee en controleer of je betaalkaarten ook in het buitenland werken.  

Hoelang op voorhand moet je op de luchthaven zijn? 

Het kan druk zijn aan de incheckbalie, paspoortcontrole en security, dus vertrek op tijd naar de luchthaven. Reis je binnen Europa, dan kom je het best twee uur voor je vlucht aan. Reken bij een langere vliegreis op zo’n drie uur. Goed om te weten: als je enkel handbagage meeneemt, kun je de incheckbalie alvast overslaan.  

Wat mag er in de bagage? 

In je handbagage mag je één liter vloeistoffen meenemen in aparte verpakkingen van honderd milliliter die samen in een doorzichtige zak zitten. Scherpe voorwerpen, lucifers, gereedschap en dergelijke stop je in je gewone bagage. Grote hoeveelheden aanstekers en spuitbussen, verboden wapens en gevaarlijke producten laat je logischerwijs thuis voor je vliegreis. Twijfel je of iets mee mag? Vraag info aan de luchtvaartmaatschappij. 

Hoe reis je comfortabel? 

Kleed je warm genoeg, want het is vaak fris op het vliegtuig. Door de druk in de cabine droogt de lucht uit, dus drink genoeg water en gebruik lippenbalsem of oogdruppels. Omdat je voeten kunnen uitzetten, draag je het best niet te vaste schoenen. Sommige reizigers krijgen ten slotte oorpijn tijdens het opstijgen en landen, maar regelmatig slikken en op iets kauwen helpt.   

Lees nog meer tips om comfortabel te reizen. 

Heb je een verzekering nodig voor een vliegreis? 

Naast een verplichte ziekteverzekering zijn een annulatie- en reisverzekering geen overbodige luxe. Bereken je premie en regel je Allianz-verzekering eenvoudig online.