fietsband vervangen

Je fietsband vervangen? Fluitje van een cent met dit stappenplan!

Frans

Wil je eropuit trekken met de fiets? Goed idee: het is namelijk niet alleen erg gezond voor je, maar het is ook gewoon heel fijn – op voorwaarde dat je fiets vlot bolt natuurlijk. Als je een platte band hebt, kan het dus al eens tegenvallen, maar met dit stappenplan heb je je fietsband in een-twee-drie vervangen!

Stap 1: Laat alle lucht uit de band

Om je band te kunnen vervangen, moet je het wiel eerst losmaken. Dat doe je door de moerbouten aan beide zijden los te schroeven en de rem los te haken. Vervolgens draai je het ventieltje open. Het pinnetje dat zich in het midden van het ventiel bevindt, druk je in. Nu kun je de lucht uit de band duwen.

Stap 2: Neem de buitenband van de velg

Vervolgens duw je op de zijkanten van de band, zodat de velg aan de buitenkant loskomt. Om de band ook langs de binnenkant los te krijgen, gebruik je het best een bandenlichter als hefboom. Herhaal deze beweging tot ongeveer de helft van de band over de velg van het wiel hangt.

Stap 3: Verwijder de binnenband

Nu kun je de binnenband uit de buitenband halen. Als dat niet lukt, moet je waarschijnlijk het ventiel nog even losschroeven, zodat je het door de velg kunt duwen.

Stap 4: Plaats de nieuwe binnenband

Nu de oude binnenband verwijderd is, kun je de nieuwe binnenband plaatsen. Duw eerst het ventiel door de velg, en plaats vervolgens de binnenband in de buitenband. Let daarbij op dat de band niet geplooid of gedraaid zit en dat het ventiel recht zit.

Stap 5: Zet de buitenband terug

Zodra de nieuwe binnenband op z’n plaats zit, plaats je de buitenband terug op de velg door hem aan de zijkanten aan te duwen. Als het laatste stukje wat moeilijk gaat, kun je de bandenlichter weer als hefboom gebruiken.

Stap 6: pomp de band op en plaats het wiel terug

Je bent bijna klaar. Het enige wat je nu nog moet doen, is de binnenband oppompen en je wiel weer in het vork plaatsen door het vast te schroeven en de rem weer aan te haken.

Nu nog een goede fietsverzekering en je bent klaar om op fietstocht te gaan!