fietsketting schoonmaken

Je fietsketting schoonmaken, hoe doe je dat?

Frans

Als je ketting niet goed onderhouden is, heb je niet veel aan je fiets. Je ketting komt dan sneller vast te zitten, draait door of valt gemakkelijk van het tandwiel. Goed smeren is één ding, maar iets wat vaak vergeten wordt, is de fietsketting schoonmaken. Lees hier hoe je dat doet.

  1. Ontvetter to the rescue

Fietssmeer is erg hardnekkig. Met gewoon wat water en zeep ga je er dus niet komen. Wat je wel nodig hebt, is een goede ontvetter waarmee je het vet van de ketting kunt halen. Sproei de ontvetter op de ketting en verwijder het vet vervolgens met een doek. Laat je pedalen daarbij draaien, zodat de volledige ketting door je doek passeert.

  1. Drogen maar

Nadat je de ketting ontvet hebt, ga je er het best nog eens over met een andere doek. Zo droog je de ketting netjes af en ben je er zeker van dat er geen vet meer aan de fietsketting hangt.

  1. De fietsketting schoonmaken

Zodra al het vet van de ketting is, kun je hem helemaal schoonmaken. Hiervoor kun je wel een sopje maken van water en zeep. Daarbij gebruik je idealiter een ontvettende zeep, zoals Dreft.

  1. Last but not least: smeren

Als je ketting helemaal gereinigd is, kun je hem opnieuw insmeren. Deze stap mag je niet vergeten. Een niet-gesmeerde ketting is namelijk net zo onhandig als een vuile ketting. Breng de olie aan op de schakels door je pedalen te laten draaien. Zo ben je zeker dat de volledige ketting gesmeerd is.

Zo, je bent helemaal klaar voor een leuk fietstochtje. Vergeet niet om een fietsverzekering af te sluiten, zodat je helemaal zorgeloos kunt genieten!