tips fiets herstellen

Klaar voor het nieuwe schooljaar: tips om je fiets in orde te zetten

Frans

Ga je vanaf september met de fiets naar school? Heerlijk! Fietsen is niet alleen goed voor je gezondheid, het bespaart je ook de stress van reizen met het openbaar vervoer of in de file staan met de auto. Voor je eigen veiligheid is het natuurlijk wel belangrijk om je fiets in orde te zetten voor je ermee de baan op gaat. Met deze tips komt dat helemaal goed!

1. Zorg dat je gezien wordt

Het allerbelangrijkste voor je zichtbaarheid is uiteraard je verlichting. Daarbij moet je niet alleen nakijken of zowel je voor- als je achterlicht nog werkt, ook reflectoren zijn verplicht. Zo moeten je beide pedalen voorzien zijn van gele of oranje reflectoren, en moet je fiets vooraan een witte reflector en achteraan een rode reflector hebben. Verder geldt de regel dat je beide wielen telkens voorzien zijn van twee gele of oranje reflectoren of een reflecterende strook op de band langs beide kanten. Tot slot is het handig om een fluohesje aan te trekken, zodat je zelf ook goed zichtbaar bent.

2. Kijk je ketting, remmen en banden na

Is je verlichting helemaal in orde? Dan is het tijd om de rest van je fiets na te kijken. Zorg dat je banden goed opgepompt zijn, zodat je onderweg niet plots stilvalt met een platte band. Harde banden zorgen er trouwens ook voor dat je vlotter fietst en minder snel slipt als de weg glad is. Verder kun je je ketting eens proper maken en opnieuw smeren. Zo voorkom je dat hij eraf valt en je met handen vol smeer op school aankomt. Test tot slot je remmen even: staan ze niet te strak of te los?

3. Bonustip om je fiets in orde te zetten: pimpen maar!

Als je fiets helemaal in orde is, kun je hem nog een beetje versieren. Zo herken je hem meteen (en het is natuurlijk ook gewoon leuk). Je kunt bijvoorbeeld pareltjes aan je spaken hangen, een leuke fietsbel voorzien en misschien zelfs een mooi mandje aan je stuur hangen! Wil je jezelf helemaal laten gaan? Dan kun je je fiets in een ander kleurtje verven. Iets minder ingrijpend misschien, is je fiets op bepaalde plekken versieren met leuke tape. Leef je helemaal uit!

Zo, als je nu ook nog een goede fietsverzekering afsluit, ben je helemaal klaar om het schooljaar veilig in te fietsen!