Is knokkelkoorts gevaarlijk of niet? Tref voorzorgen!

Van plan om op reis te gaan naar China of Argentinië? Weet dan dat knokkelkoorts er een vaak voorkomend virus is. Toch is er geen reden tot overdreven ongerustheid. Dankzij deze voorzorgsmaatregelen kom je goed voorbereid aan de start en kun je genieten van een welverdiende vakantie.

 

Wat is knokkelkoorts?

Knokkelkoorts, ook dengue genoemd, is een ziekte die regelmatig voorkomt in Azië, Latijns- en Midden-Amerika, grote delen van Afrika en op de Caribische eilanden. Het is een besmettelijke tropische ziekte. De oorzaak? Gestoken worden door een mug die het denguevirus in zich draagt.

Symptomen

De symptomen van knokkelkoorts of dengue zijn koorts, spier-, hoofd- en gewrichtspijn en misselijkheid. Je kunt ook huiduitslag krijgen, die op mazelen lijkt. In het ergste geval kan de ziekte leiden tot interne bloedingen. Na besmetting met het virus kan het twee tot veertien dagen duren vooraleer je ziek wordt. Mensen die zeker moeten uitkijken voor het virus zijn zwangere vrouwen, ouderen en diabetespatiënten.

Medicatie

knokkelkoorts

Er is momenteel nog geen vaccin voor knokkelkoorts. Ook bestaan er geen medicijnen om de ziekte te genezen. Medicijnen kunnen de klachten wel verminderen. In de meeste gevallen is dengue niet ernstig en gaat het na een aantal dagen vanzelf over. Als je toch besmet raakt, kun je er eventueel wel voor kiezen om medicijnen te nemen. Tegen de koorts en de pijn neem je het best paracetamol. Gebruik geen bloedverdunnende pijnstillers.

Enkele voorzorgsmaatregelen op een rij

Een denguemug steekt vooral overdag. Bescherming is dus voornamelijk in de vroege ochtend en namiddag nodig:

  • Vermijd plaatsen met stilstaand water, want daar broedt de denguemug.
  • Draag kleding met lange mouwen en lange pijpen, schoenen en sokken.
  • Draag kleren in een neutrale kleur.
  • Smeer onbedekte lichaamsdelen zoals je gezicht, hals, handen en enkels in met insectenwerende middelen. Slaap onder een muskietennet dat doordrenkt is met een antimuggenvloeistof.
  • Houd muggen buiten met muskietengaas voor ramen en deuren te hangen.