Een fietser is op pad met zijn zwarte gravelbike met brede banden. Hij fietst in de natuur, op een pad vol stenen en modder.

Koersfiets met brede banden: is een gravelbike iets voor jou?

Frans

Gravelbikes winnen aan populariteit, zowel bij profrenners als bij occasionele fietsers. Zo’n fiets met dikke banden combineert de voordelen van een koersfiets met die van een mountainbike. Benieuwd of gravelen iets voor jou is?

Wat is een gravelbike?

Een gravelbike is de allrounder onder de fietsen. Je kunt er verschillende ondergronden mee trotseren: van een asfaltbaan over modderige veldwegen tot een pad vol stenen. Door het racestuur en slanke kader lijkt een gravelbike op een koersfiets, maar er passen bredere banden op. Die geven je meer comfort en stabiliteit op onverharde wegen.

Daarnaast hebben gravelfietsen schijfremmen, die krachtiger zijn dan klassieke remblokken. Ideaal om offroad op pad te gaan!

De voordelen van een gravelbike

  • Je kunt nieuwe parcoursen ontdekken die te drassig of hobbelig zijn voor een koersfiets, maar waarvoor een mountainbike niet wendbaar of licht genoeg is.
  • Bij een gravelbike staat comfort Je zit iets hoger dan bij een racefiets en de vering is beter, wat zeker tijdens lange ritten een voordeel is.
  • Een gravelfiets biedt meer bevestigingspunten om spullen mee te nemen of een spatbord te monteren. Da’s interessant voor bikepacking.

Tips om te gravelen

Als je een gravelbike aanschaft, kies je het best mountainbikepedalen en -schoenen. Die zijn beter bestand tegen modder en je kunt er makkelijk even mee lopen. Pomp je banden niet te hard op — ongeveer 2 tot 3 bar. Zo heeft je fiets meer grip op de ondergrond en heb jij meer controle. Daarnaast heb je minder kans op lekke banden.

Hou ten slotte tijdens de rit je stuur niet te stevig vast en verplaats je gewicht niet te veel naar voren. Een losse, ontspannen houding is aangenamer en veiliger, omdat je gravelfiets dan meer ruimte heeft om vlot over het parcours te rijden.

Helemaal klaar om te gravelen? Met een fietsverzekering van Allianz ben je gerust onderweg met je nieuwe, bijzonder veelzijdige fiets.