batterie vide

Laat een lege accu je zonnige uitstapjes niet verpesten

Frans

Hoewel je autopech en een lege accu misschien vooral met de winter en herfst associeert, is zomerse hitte evenmin gezond voor je autobatterij. Met het goede weer – en eventuele uitstapjes per auto in het vooruitzicht – hou je onze tips maar beter in het achterhoofd. 

Een kijkje onder de motorkap 

Je batterij laat in de eerste plaats je motor draaien wanneer je je auto start. Daarnaast voedt ze een heel aantal accessoires. Om probleemloos te starten, moet je batterij voor meer dan 75% opgeladen zijn. Meestal heb je accuproblemen doordat je auto lang stilstaat of je de lichten van je auto vergeet uit te schakelen bij het parkeren. Maar als het buiten warmer wordt, stijgt ook de temperatuur onder je motorkap. De batterij moet dan sneller en harder werken, waardoor ze kan oververhitten. 

I’ve got the right temperature 

Enkele gouden tips voor de zomer: 

  • Een van de grootste energievreters in de auto is je airco. Vermijd de wagen dus als het buiten erg warm is – of trotseer de hitte zonder je airco aan te zetten.  
  • Files en korte ritjes zijn ook een no-go, al heb je over dat eerste natuurlijk weinig controle. De reden? Een batterij kan pas opladen wanneer je minstens 25 kilometer aflegt zonder vaak te stoppen. 
  • Sta niet lang stil in de volle zon en parkeer je auto indien mogelijk in de schaduw. Een zonnescherm op de voorruit leggen kan ook soelaas brengen. 
  • Toch stilgestaan in de zon? Zet de ramen dan open voor je de auto start, zodat je de airco niet overbelast. 
  • Laat het contact niet aanstaan om naar de radio te luisteren. 
  • Vul de koelvloeistof op tijd aan om de motor te helpen afkoelen. 

Maak je auto zomerklaar 

Een autobatterij heeft een beperkte levensduur. Controleer voor je op roadtrip vertrekt dus of ze niet aan vervanging toe is. Maak van de gelegenheid gebruik om ook je bandenspanning te checken, zodat je auto helemaal zomerklaar is.  

 

Tip: nog geen pechbijstandsverzekering? Bereken nu je prijs.