lage-emissiezones in Europa

Lage-emissiezones: wat is de situatie in Europa?

Frans

Aan de lage-emissiezones in Brussel, Antwerpen en Gent zijn we stilaan gewend geraakt, maar ook in andere Europese steden geldt er een verbod voor wagens die te veel uitstoten. Een beknopt overzicht. 

Wat is een lage-emissiezone of LEZ? 

Een lage-emissiezone, afgekort LEZ, is een afgebakend gebied in een stad waar je met voertuigen die te vervuilend zijn, niet meer binnen mag. Kom je er wel de stad mee in, dan riskeer je een boete. De bedoeling van een lage-emissiezone is om de luchtkwaliteit te verbeteren. Of je een lage-emissiezone al dan niet binnen mag, hangt af van de categorie en de euronorm van je wagen. De regels die in Vlaanderen gelden vind je op site van het departement Omgeving. 

Nederland 

Bij onze noorderburen heet een LEZ een milieuzoneHeel wat steden hebben al zo’n zone ingericht, onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Leiden en Maastricht. Omdat de regels nogal verschillen van stad tot stad, doe je er goed aan om altijd eerst de site van de stad waar je naartoe wilt te raadplegen. 

Frankrijk 

In Frankrijk zijn er zowel tijdelijke als permanente lage-emissiezones. Om die binnen te kunnen met een Belgische wagen, moet je over een ecovignet of Crit’Air (certificat qualité de l’air) beschikken. Deze sticker, die in heel Frankrijk geldig is, kun je bestellen via de officiële site ecovignetfrankrijk.be. Je moet de sticker aanbrengen aan de binnenkant van je voorruit, aan de kant van de passagier. 

Duitsland 

Ook in Duitsland geldt er een gelijkaardig systeem. Veel steden hebben een LEZ, waar je enkel met een zogenaamd Umweltplakette (milieusticker) binnen kan. Afhankelijk van de uitstoot van je voertuig zijn er drie verschillende milieustickers: groen, geel en rood. Net als in Frankrijk moet je deze sticker aan de rechterkant van je voorruit kleven.  

LEZ in de rest van Europa 

Onze buurlanden zijn lang niet de enige Europese landen met lage-emissiezones. Je vindt er ook in Groot-Brittannië, Italië, Spanje en DenemarkenGa je met de wagen naar een van deze landen? Informeer je dan op voorhand!