Laptop mee in je handbagage op het vliegtuig? Zo pak je het aan!

Tegenwoordig zijn we de hele dag online met onze smartphone, tablet of laptop. Logisch dus dat we die toestellen graag ook op het vliegtuig bij ons hebben. Maar wat zijn de regels over het gebruik van elektronica op het vliegtuig? En hoe pak je dat slim aan? Wij geven je enkele handige tips.

Handbagage op het vliegtuig: je laptop hoort erbij

Handbagage vliegtuigEerst en vooral: het is toegestaan om je laptop mee te nemen op het vliegtuig. Onze tip: neem hem mee als handbagage, zo loop je geen risico op verlies of beschadiging. De laptop in je ruimbagage stoppen is geen goed idee. Als je bagage verloren raakt, duurt het misschien dagen vooraleer je je laptop terugziet.

Kom voorbereid aan de bagagecontrole

Niemand staat graag lang aan te schuiven in de rij voor de bagagecontrole. Gelukkig kan je die wachttijd behoorlijk inkorten. Hoe je dat doet? Door goed voorbereid aan de start te verschijnen. Wie al vaker gevlogen heeft, weet dat er twee soorten passagiers zijn: zij die de bordjes lezen en dus snel door de controle raken, en zij die de bordjes niet lezen en dus langer moeten aanschuiven. Wil je bij de die eerste categorie horen? Informeer je dan vooraf over de regels voor handbagage, en leef die strikt na.

In een notendop: zorg dat je vloeistoffen (minder dan 100 ml!) in een afgesloten, doorschijnend zakje zitten, haal je laptop en andere elektronica uit de tas en leg ze in een apart bakje. Vergeet niet om ook de adapter erbij te leggen. Met deze eenvoudige handelingen maak je het werk van de veiligheidsagenten alvast een stuk makkelijker, en raak jij snel door de controle. Zo heb je alvast meer tijd om tax-free te shoppen.

Laptop op het vliegtuig? Ja, maar op ‘vliegtuigmodus’

Je laptop gebruiken tijdens de vlucht? Dat kan, op voorwaarde dat je je toestel in vliegtuigmodus zet. Dat betekent dat je alle draadloze verbindingen uitschakelt. Vraag advies aan het cabinepersoneel als je twijfelt: zij zullen je zeker helpen. Overigens is het aan te raden om te allen tijde naar de instructies van de crew te luisteren. Als zij omroepen dat je je laptop toch volledig moet uitschakelen, doe dat dan ook. Bedenk dat veiligheid voor alles gaat tijdens een vlucht. En zorg dat je een goed boek bij je hebt om de tijd te doden …

Een plekje aan het raam

laptop in handbagage vliegtuigOnze laatste tip: reserveer een vliegtuigzitje bij het raam. Waarom? Omdat degene die bij het raam zit, ook de verduistering kan bedienen. Felle lichtinval kan het zicht op je beeldscherm namelijk verstoren. Om zorgeloos op je laptop te werken, is het dus handig om die verduistering naar beneden te trekken indien nodig. En verder zit je toch maar mooi in de positie om naar de wolken te kijken.