vocht in auto

Last van vocht in je auto? Zo los je het op!

Frans

Tijdens de winter kan het al eens gebeuren dat je last hebt van vocht in je auto, waardoor je ramen sneller aandampen of je stoelen en stuur klam aanvoelen. Dat is uiteraard niet fijn, en je wilt het dus het liefst van al vermijden. Gelukkig bestaan er een aantal oplossingen. Je ontdekt ze hier!

Hoe ontstaat vocht in de auto?

De reden dat je voornamelijk last hebt van vocht in je auto tijdens de winter, is omdat er dan een groter verschil is tussen de temperatuur in je auto en de temperatuur buiten. Met je lichaamstemperatuur warm je de auto namelijk op, waardoor er condensatie ontstaat. Reken daarbij nog de vochtige lucht die je uitademt bovenop de vochtige buitenlucht, en je zit met heel wat – je raadt het nooit – vocht in je auto.

Hoe los je het op?

De eerste en meest voor de hand liggende oplossing is om je airco te gebruiken. Je airco blaast namelijk droge lucht uit, waardoor het vocht uit de lucht getrokken wordt. Is je auto echt erg vochtig en is enkel de airco aanzetten niet voldoende? Dan plaats je het best een ontvochtiger in je auto.

Nog steeds last van vocht?

Soms kan het ook zijn dat er andere oorzaken van vocht in je wagen zijn. Zo kan het zijn dat het rubber van je ramen en deuren versleten is, waardoor ze niet meer goed afsluiten en water kan binnensijpelen. In dat geval ga je het best eens langs de garage voor een reparatie.

Dan heb je je auto net ontvochtigd en dan valt hij in panne. Lastig! Als je een goede autoverzekering hebt, hoef je gelukkig niet lang te wachten op hulp.