Auto's België

Lekke band op reis? 5 tips voor ‘dummies’

Pech met de wagen is nooit prettig. Gelukkig kan je sommige problemen eenvoudig zelf verhelpen. Een lekke band op reis bijvoorbeeld. Dankzij een goede voorbereiding en deze 5 praktische tips los je dit probleem snel op, zodat je je reis goedgemutst en snel kan verderzetten.

Een lekke band is een van de meest voorkomende vormen van autopech. Een spijker of glasscherven op de weg en het kwaad is geschied. Omdat de kans groot is dat je ooit met een lekke band geconfronteerd zal worden, ben je maar beter goed voorbereid. Zo pak je een lekke band aan!

Tip 1: Leer een lekke band herkennen

Wanneer je auto een lekke band heeft, voel je dat vaak pas erg laat. Daarom is het belangrijk om de signalen te herkennen:

 • De auto stuurt stroever dan normaal.
 • De auto helt lichtjes over naar één kant tijdens het rijden.
 • Wanneer je remt, helt de auto nog zwaarder over.
 • Optrekken wordt moeilijker.
 • De banden maken meer geluid tijdens het rijden.
 • De wagen rijdt schokkerig omdat de vering minder goed werkt.
 • Wanneer de band echt volledig leeg is, hoor je het ratelende geluid van de velg op het wegdek.

Tip 2: Zo reageer je op een lekke band

Wanneer je vaststelt dat je een lekke band hebt, moet je meteen de wagen aan de kant zetten. Rem niet te hard, want je auto is door het lek niet meer stabiel. Op een autosnelweg zet je je wagen op de pechstrook, op gewone wegen parkeer je je auto aan de kant van de weg. Het is niet aangeraden om een lekke band op de pechstrook te vervangen, in zo’n geval bel je beter de wegenhulpdiensten of ons bijstandsplateau wanneer je bij Allianz Assistance een reisverzekering met bijstand voertuigen hebt. Wanneer je je wagen wél veilig hebt kunnen parkeren, kan je het probleem zelf tijdelijk oplossen, zodat je naar de garage kan rijden. Doe in elk geval een fluo vestje aan voor je begint en plaats je gevarendriehoek indien nodig.

Tip 3: Een lekke band repareren doe je zo

Een lekke band tijdelijk repareren kan op verschillende manieren:

 • Je lekke band vervangen door een reservewiel. Dat is helaas niet altijd meegeleverd.
 • Je lekke band inspuiten met vulstof. Dit zorgt echter voor heel wat schoonmaakwerk voor de garagist.

Daarnaast bestaan er ook zogenaamde run-flat banden: banden waar je nog een tijdje mee kan rijden wanneer ze lek zijn. Als je zo’n band hebt, moet je gewoon voorzichtig en tegen een lage snelheid naar de garage rijden.

Tip 4: Leer een lekke band vervangen

Een lekke band vervangen in 6 stappen:

 1. Parkeer je wagen veilig, trek de handrem op en zet de auto in versnelling.
 2. Draai de wielmoeren los.
 3. Plaats de krik bij het krikpunt dat het dichtst bij het te vervangen wiel ligt. De exacte plaats vind je in de handleiding van je wagen.
 4. Krik de wagen op en verwijder het wiel.
 5. Bevestig het reservewiel en draai de moeren met de hand aan.
 6. Laat de wagen zakken tot op de grond en zet de moeten vast.

Rij vervolgens meteen naar de garage. Met een reservewiel kan je slechts een beperkt aantal kilometers afleggen.

Tip 5: Verzeker jezelf tegen een lekke band op reis

Autopech voorkomen is ideaal, maar dat lukt niet altijd. Toch zijn er een heleboel tips waarmee je rekening kan houden wanneer je op autovakantie gaat in de winter of met de wagen reist in de zomer. Het blijft ook noodzakelijk om in het buitenland een reisverzekering te nemen die ook je voertuig dekt. Zo krijg je bijvoorbeeld een vervangwagen, zodat je je vakantie ook in geval van een lekke band of andere autopech zorgeloos kan voortzetten.