Ons advies: lowbudgetreizen voor ‘dummy’s’

Na een jaarlang ijverig te hebben gewerkt of gestudeerd, ben je toe aan een welverdiende vakantie. Je schuimt het internet af of klopt aan bij een reisbureau, en komt al snel tot de vaststelling dat jouw droomvakantie je meer zal kosten dan je gehoopt had. Reizen is nu eenmaal niet goedkoop. Althans, kant-en-klare reizen zijn dat niet. Maar wie het spel slim speelt, ontdekt tal van mogelijkheden om een mooie lowbudgetreis te organiseren. Lees hier onze belangrijkste tips om betaalbaar op vakantie te gaan, en niet alleen in de Ardennen!

Vermijd hotspots

Als je al je vrienden hebt horen vertellen over de magische natuur in land X, het onvoorstelbare nachtleven in stad Y of de mooiste stranden van land Z, is de kans groot dat die bestemmingen hotspots zijn. Als je goedkoop wil reizen, kun je dat soort bestemmingen maar beter mijden.

Kies liever voor een minder bekende bestemming, waar je doorgaans goedkoper kunt verblijven en rondreizen. Droom jij al zo lang van de Verenigde Staten of Australië, maar vind je die bestemmingen verschrikkelijk duur? Speur alternatieven af en voor je ’t weet ontdek je unieke pareltjes in Azië of Latijns-Amerika!

Ga op zoek naar de goedkoopste vliegtickets

Sinds de komst van het internet, zoeken we allemaal online naar vliegtickets. Hoe je de goedkoopste vindt? Zó:

  • Vergelijk verschillende bestemmingen.
  • Vergelijk verschillende steden en luchthavens.
  • Vergelijk verschillende periodes.

Goedkope tickets gevonden? Je zoektocht zit er nog niet op. Vergelijk je vluchten met gelijkaardige vluchten op andere websites. Bovendien kun je soms goedkopere vliegtickets bemachtigen door je heen- en terugreis zelf samen te stellen. Hier geldt slechts één regel: vergelijk en experimenteer zo veel mogelijk.

Verken alternatieven

Lowbudget reizen

De meest effectieve manier om je reisbudget te beperken? Kies voor een alternatieve manier van reizen, zoals kamperen, backpacken of Airbnb’en. Hotels zijn meestal duur; overweeg dus alternatieve verblijfsmogelijkheden zoals jeugdherbergen of campings. Hetzelfde geldt voor binnenlands vervoer. Vergelijk de kosten, vrijheden en beperkingen van verschillende vervoersmodi. Misschien komt het goedkoop uit om een auto te huren? Of wat dacht je van een kleine camper? Of misschien kun je al je uitstappen makkelijk en betaalbaar doen met het openbaar vervoer?

Beperk de risico’s en verzeker jezelf

Je ziet het allicht niet meteen als een manier om geld te besparen, maar met de juiste verzekeringen kun je wel degelijk veel besparen als er iets misgaat. Moet je je reis noodgedwongen annuleren, omdat jij of een van je reisgenoten plots ziek valt? Dan zul je blij zijn dat je een reisverzekering hebt, waardoor je je zuurverdiende centen toch nog terugziet.