fiets onderhoud

Maak je fiets klaar voor de zomer met een grondig onderhoud

Frans

Maak je fiets klaar voor de zomer met een grondig onderhoud

De eerste zon van de lente laat zich stilaan zien en dat betekent maar één ding: de zomer komt eraan! Een van de leukste zomeractiviteiten is een fijne fietstocht met de zomerzon op je snoet – op voorwaarde dat je fiets in orde is natuurlijk. Daarom is de lente het uitgelezen moment om je fiets zomerklaar te maken met een grondig onderhoud. Wij sommen alvast op wat je daarbij niet mag vergeten.

Geen onderhoud van je fiets zonder een poetsbeurt

Het eerste wat je moet doen als je je fiets na een lange winter van stal haalt, is hem eens grondig schoonmaken. Hoe je daaraan begint? Vul een emmer met warm water en doe er een beetje afwasmiddel bij. Maak vervolgens gebruik van een zeemvel of katoenen doek om je fiets helemaal te reinigen. Gebruik zeker geen bijtende of chemische middelen zoals chloor of ammoniak. Ben je een beetje lui en wil je je fiets liever snel afspuiten met de hogedrukreiniger of tuinslang? Slecht idee! Het teveel aan water zal ervoor zorgen dat je fiets gaat roesten.

Algemene onderhoudstips voor je fiets

Eenmaal je fiets helemaal proper is, kun je hem opknappen. Hieronder sommen we de belangrijkste punten op die je kunt nakijken:

  • Banden

Kijk je bandenspanning na en pomp je banden op indien nodig. Kijk ook na of er geen slag in je wiel zit. Dat is namelijk niet alleen slecht voor je banden zelf, maar het fietst ook niet aangenaam.

  • Ketting

Idealiter ontvet je eerst je ketting, waarna je hem weer kunt insmeren met smeermiddel. Draai zowel tijdens het ontvetten als het invetten met je ketting zodat je hele ketting onder handen genomen wordt.

  • Remmen

Je remmen zijn misschien wel een van de belangrijkste onderdelen van je fiets. Je mag dus zeker niet vergeten om ze af en toe te testen. Moet je je remmen te ver indrukken om deftig te kunnen remmen? Span je remkabel dan aan.

  • Lichten

Hoewel de zon in de zomer langer schijnt, is het toch belangrijk dat je fietslichten in orde zijn en dat je zichtbaar bent. Je weet maar nooit wanneer de schemering je te pakken krijgt of je in een mistbank terechtkomt. Kijk dus zeker na of je lichten nog werken en vervang eventueel de batterijen.

Zo, nu is je fiets helemaal klaar voor een mooie zomer. Zou het niet jammer zijn moest er nu iets met je fiets gebeuren? Neem het zekere voor het onzekere en sluit een fietsverzekering af!