taaltips

Maak jezelf overal verstaanbaar: taaltips op reis

fr

Spreek jij op reis ook altijd Engels, zelfs al is dat niet de moedertaal van de lokale bevolking? Dan ben je niet alleen. Op heel wat bestemmingen kun je je daarmee ook prima uit de slag trekken – zeker in Scandinavië – maar waarom zou je je niet eens wagen aan een vreemde taal? Onze taaltips helpen je alvast op weg.  

Het nut van (een basiskennis) van de lokale taal 

Natuurlijk kun je een taal niet in een-twee-drie leren, maar met wat basiswoorden kom je al een heel eind. Geen wonder dus dat je in talloze reisgidsen woordenlijsten en zinnetjes terugvindt. Door een taal van naderbij te bestuderen, leer je niet alleen meer over de bijbehorende cultuur, maar leg je ook makkelijker contact met de lokale bewoners. En als je alleen op reis bent, is dat mooi meegenomen. Maar zelfs als je er met je vrienden, gezin of partner op uit trekt, helpt wat extra woordenschat je om de platgetreden paden te verlaten.  

Taaltips voor dummies 

Of je nu over een talenknobbel beschikt of niet, met deze tips maak je je gegarandeerd verstaanbaar: 

  • Beperk je tot de noodzakelijke woordenschat en grammaticaregels. Zo kun je je talenkennis meteen in de praktijk inzetten en is het een haalbare opdracht. 
  • Wees niet bang om fouten te maken. Natuurlijk merken de locals dat je geen moedertaalspreker van hun taal bent. Dat je de moeite doet om het toch te proberen, is echter heel sympathiek – zelfs als je uitspraak (nog) niet helemaal op punt staat. 
  • Oefen zoveel mogelijk: wie weet ken je wel iemand die de vreemde taal beheerst en kun je met hem of haar oefenen. Maar muziek in de taal beluisteren of YouTubefilmpjes bekijken, helpt ook. 
  • Installeer een taal-app: Duolingo is een leuke (en gratis) app die je spelenderwijs door een nieuwe taal loodst, maar er zijn er nog andere. 

 

Karen

Karen Van Herrewegen is Online Marketeer bij Allianz Assistance België. Digitale marketing en e-commerce zijn helemaal haar ding en klanttevredenheid is daarbij essentieel. Haar andere passies zijn fotografie, dans en uiteraard: reizen! Een citytrip in Bologna, een weekje Lanzarote of een rondreis door Montenegro, ze doet het allemaal even graag. Ze deelt graag haar reiservaringen met jullie op deze blog!