Medicijnen op reis: wat te doen bij verlies?

Niets zo leuk als er in de vakantie even tussenuit te knijpen en nieuwe horizonten te verkennen. Op reis komen we helemaal tot rust en genieten we met volle teugen van de ontspanning. Als alles goed gaat, tenminste. Helaas krijg je in het buitenland weleens te maken met onverwachte omstandigheden, zoals verlies of diefstal van kostbare spullen. Ben je op die manier belangrijke geneesmiddelen kwijtgeraakt? Geen paniek, we vertellen je wat je moet ondernemen om ook op reis de juiste medicijnen te bemachtigen.

medicijnen op reis

Enkele voorzorgsmaatregelen

Een verwittigd man is er twee waard. Heb je, naast de obligate reisapotheek, nog andere belangrijke medicijnen nodig op reis? Dan kan een goede voorbereiding heel wat onaangename verrassingen voorkomen. Hier alvast enkele onmisbare tips:

  • Bewaar de medicijnen in hun originele verpakking, inclusief de bijsluiters. Op die manier weet de douane perfect wat je meeneemt. Bovendien kan een apotheker in het buitenland je zo gemakkelijker helpen als je voorraad geneesmiddelen is uitgeput. 
  • Ga je met het vliegtuig op reis? Verdeel je geneesmiddelen dan over je koffers en je handbagage. Op die manier ben je niet álles kwijt als er een tas verloren gaat. 
  • Gebruik je medicatie voor chronische aandoeningen? Neem dan zeker voldoende voorraad mee. Beter een strip te veel dan een te weinig. Ga je de stad verkennen, musea bezoeken of wandelen in een natuurpark? Neem dan alleen het hoognodige mee en laat de rest van je medicatie veilig op je hotelkamer liggen. 

Europees medisch paspoortmedicijnen op reis

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Vraag dan een Europees medisch paspoort aan dat je medische geschiedenis bevat. Naast gegevens over medicijngebruik, ziekten of aandoeningen wordt er aangegeven wie er in dringende gevallen moet worden gewaarschuwd en wie de behandelende arts is. Het medisch paspoort is opgesteld in elf Europese talen, waaronder het Nederlands, Engels, Frans, Spaans en Grieks. Informeer ernaar bij je huisarts.

Reisverzekering biedt soelaas

Tip: wist je dat een goede reisverzekering heel wat onheil kan voorkomen? Een reisverzekering helpt je onder meer om in het buitenland de nodige medicijnen te bemachtigen, óók als je ter plaatse het juiste equivalent niet vindt.