Met de caravan over de Europese wegen: enkele richtlijnen

“In mijn caravan ben ik Superman”, zong Will Tura al in 1979. Het is waar dat rondcruisen met een camper of ‘sleurhut’ je een enorm gevoel van vrijheid geeft. Toch gelden er ook voor caravans regels, en die verschillen binnen Europa van land tot land.

caravan Europa

Vermijd wildkamperen

Trek je er voor het eerst op uit met een caravan, dan zul je snel merken dat niet alles zomaar kan. Ten eerste is zo’n huis op wielen al een stuk breder, langer en hoger dan een gewone auto. Dat heeft als gevolg dat je niet overal langs of door kan. Let dus zeker goed op bij bruggen of in kleine dorpjes met smalle straatjes.

caravan EuropaOok kun je met zo’n gevaarte niet om het even waar parkeren, en al helemaal niet zonder te betalen. Zomaar ergens met je caravan gaan staan, wordt beschouwd als wildkamperen en dat is behalve in ons land ook in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Groot-Brittannië en Italië verboden. In al die landen mag je enkel kamperen op officiële terreinen.

Soms gelden er wel uitzonderingen op de regel. Zo wordt er in sommige landen een oogje dichtgeknepen voor een overnachting van één nacht (wat bivakkeren wordt genoemd). Vraag wel altijd toestemming aan de boswachter of de eigenaar van het terrein. Opmerkelijk: in Zwitserland mag je kamperen boven de boomgrens, eronder niet.

De maximumsnelheden met een caravan in Europa

De snelheidslimieten voor een wagen met caravan of vouwwagen verschillen per land en zelfs per regio. Ook wordt er vaak een onderscheid gemaakt tussen caravans en campers die meer of minder dan 3,5 ton wegen. Maak dus je huiswerk vooraleer je aan je trip begint.

Alvast enkele voorbeelden:

Frankrijk

  • Maximumsnelheid camper < 3,5 ton: buiten bebouwde kom/autoweg/snelweg 90/110/130 km/u
  • Maximumsnelheid camper > 3,5 ton: buiten bebouwde kom/autoweg/snelweg 80/100/110 km/u
  • Maximumsnelheid caravan: buiten bebouwde kom/autoweg/snelweg 90/110/130 km/u (totaalgewicht > 3,5 ton: 90 km/u)

Duitsland

  • Maximumsnelheid camper < 3,5 ton: buiten bebouwde kom/snelweg 100 km/u/ongelimiteerd
  • Maximumsnelheid camper > 3,5 ton: buiten bebouwde kom/snelweg 80/100 km/u
  • Maximumsnelheid caravan: buiten bebouwde kom/snelweg 80/80 km/u (onder bepaalde omstandigheden 100 km/u)

Groot-Brittannië

  • Maximumsnelheid camper < 3,5 ton: buiten bebouwde kom/autoweg/snelweg 96/96/112 km/u
  • Maximumsnelheid camper > 3,5 ton: buiten bebouwde kom/autoweg/snelweg 96/96/112 km/u
  • Maximumsnelheid caravan: buiten bebouwde kom/autoweg/snelweg 80/96/96 km/u

Trek je er binnenkort op uit met de caravan? Vergeet dan niet om een reisverzekering te nemen.

Karen

Karen Van Herrewegen is Online Marketeer bij Allianz Global Assistance België. Digitale marketing en e-commerce zijn helemaal haar ding en klanttevredenheid is daarbij essentieel. Haar andere passies zijn fotografie, dans en uiteraard: reizen! Een citytrip in Bologna, een weekje Lanzarote of een rondreis door Montenegro, ze doet het allemaal even graag. Ze deelt graag haar reiservaringen met jullie op deze blog!