tips rijexamen

Met deze tips loopt je praktisch rijexamen op wieltjes

Frans

Je rijbewijs halen is een grote stap naar zelfstandigheid: zodra je het in handen hebt, kun je namelijk helemaal zelf naar al je uitstapjes bollen zonder dat je daarvoor iemand anders om hulp moet vragen. Zalig! Alleen is door het praktisch rijexamen geraken niet voor iedereen altijd even vanzelfsprekend. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. Hou deze tips in je achterhoofd en je komt al een heel eind!

1. Oefening baart kunst

Hoewel het misschien voor zich spreekt dat je meer kans maakt om te slagen als je voldoende geoefend hebt, lijken sommige examenkandidaten dat toch te vergeten. Heb je al een aantal weken niet meer intensief rondgereden en geoefend op je manoeuvres? Dan is de kans klein dat je slaagt voor het examen. Ga dus geregeld de baan op in de dagen voorafgaand aan je examen en zorg dat je alles goed onder de knie hebt. Op die manier ben je zekerder van je stuk, wat al een beetje druk van je schouders haalt.

2. Iedereen maakt fouten

Natuurlijk moet je op je rijexamen geen eenrichtingsstraat inrijden, want dan ben je geheid gebuisd. Toch is het niet zo dat je helemaal geen fouten mag maken en zijn er wel een aantal kleine dingen die de examinatoren door de vingers zien. Zo is bijvoorbeeld stilvallen geen fout, zolang je niet panikeert. Focus je dus niet te veel op wat er fout kan gaan en rij gewoon zoals je tijdens het oefenen ook deed. Op die manier kun je je bovendien beter concentreren op de baan, zodat je geen domme fouten maakt. Gaat er toch iets fout of ben je niet helemaal zeker van je stuk? Laat je dan niet van de wijs brengen en toon dat je de situatie in de hand hebt door er gepast op in te spelen.

3. Weet wat je doet, maar word niet overmoedig

Uiteraard is een goede portie zelfvertrouwen mooi meegenomen, maar overdrijf niet. Als je te zelfverzekerd rijdt, loop je de kans om roekeloos over te komen. Toon dus dat je weet waar je mee bezig bent door je richtingaanwijzers te gebruiken en duidelijk in je spiegels te kijken, maar rij niet alsof de baan van jou is. Pas je ook aan aan de verkeerssituatie: als je op een weg 50 mag rijden, maar de auto voor jou rijdt iets trager, hou dan voldoende afstand in plaats van je aan de opgelegde snelheid te houden. Het is namelijk vooral belangrijk dat je aantoont het verkeer goed in te kunnen schatten, zonder de risico’s uit het oog te verliezen.

Geslaagd voor je rijexamen? Proficiat! Nu nog een goede autoverzekering afsluiten en je kunt helemaal zorgeloos de baan op!