Motorrijden in de winter: bikkelhard en bitter koud?

Motorrijden in de winter is niet evident, maar met de juiste kleding, accessoires en voorzorgen lukt het je best. Winterse motortochten zijn dus niet alleen maar weggelegd voor keiharde bikkels, die klagen over de kou écht iets voor watjes vinden. Ontdek hier hoe je je als motorrijder wapent tegen de grillen van de winter!

Motorrijden winter

Warme handen

Je moet geen motorrijder zijn om te weten dat je vingers en tenen het meest gevoelig zijn voor de koude – daar heb je in de winter op de fiets immers ook snel last van. Gelukkig zijn er tal van oplossingen om koude handen tegen te gaan:

  • Speciale motorhandschoenen houden je handen lekker warm tijdens een lange motorrit in hartje winter. Er bestaan zelfs verwarmde motorhandschoenen, die via een snoer verbonden zijn met je motor of (en dit is de handigste optie) werken op een batterij.
  • Sommige motards zweren bij hun wintermoffen: dat zijn aan de handvatten van het stuur bevestigde wanten waar je je handen gewoon moet instoppen. Nadeel: ze zien er niet bepaald elegant uit én ze worden mee nat wanneer je je motor buiten in de regen achterlaat.
  • Handkappen worden eveneens bevestigd aan het handvat. Ze vormen een goede buffer voor de snijdende wind, maar om je handen warm te houden combineer je ze het best met handschoenen.
  • Heatpacks zijn kleine zakjes die warmte afgeven zodra ze met zuurstof in contact komen. Stop ze in je handschoenen of schoenen voor extra warmte en comfort tijdens het motorrijden in de winter.

Motorrijden … of motorstop in de winter?

Motorrijden winter

Sommige motorrijders hebben simpelweg geen zin in barre weersomstandigheden en de bijhorende ongemakken. Zij lassen doorgaans een motorstop in tijdens de winter. Maar je motor gedurende de wintermaanden op stal zetten zonder er verder naar om te kijken, houdt risico’s in. Langdurige stilstand geeft roestvorming vrij baan en ook de batterij, het oliepeil en de benzinetank hou je maar beter nauwlettend in de gaten als je in april weer zorgeloos en veilig wil rondtoeren met je motor.