Nieuwe richtlijnen handbagage op het vliegtuig

Vertrek je binnenkort op vakantie of citytrip met het vliegtuig? Controleer dan zeker of je handbagage voldoet aan de toegestane afmetingen. Die afmetingen verschillen namelijk per vliegtuigmaatschappij. Al wordt dat binnenkort misschien verleden tijd… Ontdek hier wat er aan de regelgeving verandert.

Handbagage vliegtuig

Een standaardmaat voor handbagage

Elke vliegtuigmaatschappij hanteert andere regels voor de handbagage. Dat zorgt bij vele passagiers vaak voor frustratie. De ene keer voldoet je handbagage aan de afmetingseisen, de andere keer moet je bijbetalen omdat je rolkoffer te groot is. Daarom stelt de internationale luchtvaartorganisatie (IATA), die 250 vliegtuigmaatschappijen verenigt, nu voor om een standaardmaat in te voeren voor handbagage in het vliegtuig.

Op die manier kunnen luchtvaartmaatschappijen tijd besparen. Te grote koffers moeten namelijk gemeten worden en vereisen een extra vergoeding. Bovendien passen niet alle handbagagekoffers- en tassen in de vliegtuigcabine, waardoor sommige stukken handbagage toch naar het bagageruim verplaatst worden, met vertraging tot gevolg.

De nieuwe afmetingen van handbagage

Nieuwe richtlijnen handbagage vliegtuigBinnenkort kan je enkel nog handbagage met afmetingen 55 op 35 op 20 centimeter gratis meenemen op het vliegtuig. Leg op: die standaardmaat is kleiner dan de afmetingen die de meeste vliegtuigmaatschappijen op dit moment toelaten. Bij Brussels Airlines is het bijvoorbeeld toegelaten om bagage mee te nemen van 55 op 40 op 20 centimeter. Daarom roept de IATA (International Air Transport Association) kofferproducenten op om valiesjes te maken volgens de nieuwe standaardafmetingen.

Koffers met een unieke code

Aan de nieuwe koffermodellen worden een speciaal label en unieke code toegevoegd. Zo weet het luchtvaartpersoneel dat de afmetingen van de koffer goedgekeurd zijn door de IATA. Het resultaat? Minder lange wachtrijen en duidelijkheid voor de passagiers!

Let wel: niet alle vliegtuigmaatschappijen zijn bij de IATA aangesloten. Dat is bijvoorbeeld niet het geval bij de low-cost maatschappijen, zoals Ryanair. Zij zullen voorlopig dan ook hun eigen regels blijven gebruiken.

Wat de afmetingen van je bagage en handbagage ook zijn, het is altijd een goed idee om te kiezen voor een bagageverzekering. Met een goede reisverzekering wordt diefstal of beschadiging van je bagage namelijk vergoed.