Nooit meer last van reisziekte dankzij deze handige tips

Reisziekte – ook wel wagenziekte genoemd – is een vervelend probleem dat tijdens vele autovakanties de kop opsteekt. Vooral kinderen tot 12 jaar hebben vaak last van reisziekte en ook bij vrouwen komt het probleem geregeld voor. Gelukkig zijn er heel wat manieren om reisziekte te voorkomen of te verminderen. Met deze tips rijd je zonder problemen de bergen door.

Waarom heb ik last van reisziekte?

Reisziekte steekt vooral de kop op wanneer je langs kronkelige bergwegen rijdt. Je lichaam krijgt tegenstrijdige signalen en weet niet goed of het in beweging is of stilstaat. Dit is vooral het geval wanneer je bijvoorbeeld een boek leest in de auto. Je ogen zijn gericht op een stilstaand object, maar je evenwichtsorgaan registreert (te) veel beweging. Daardoor raken je hersenen in de war, waardoor je last kan krijgen van reisziekte.

Wat zijn de symptomen van reisziekte?

De symptomen van reisziekte zijn onder andere misselijkheid, braken, duizeligheid, hoofdpijn, bleek worden, zweten, … Gelukkig zijn er een aantal tips die je kunnen helpen bij het voorkomen en bestrijden van reisziekte. Houd ook steeds in gedachten dat de reisziekte overgaat van zodra je uit de auto stapt, je zal er geen hele vakantie lang last van hebben.

Reisziekte voorkomen tips

Voorkom reisziekte dankzij deze tips

  • Bestuurders hebben zelden last van reisziekte. Dat komt omdat ze met hun ogen de weg volgen en er dus minder onevenwicht is tussen wat hun lichaam doet en wat hun ogen registreren. Het beste middel tegen reisziekte is dan ook zelf achter het stuur plaatsnemen. Als dat niet kan, is het aangeraden om vooraan in de wagen te zitten en met je ogen de weg te volgen. Zo bereid je je lichaam voor op de beweging en word je minder snel misselijk.
  • Zorg ervoor dat kinderen op de achterbank hoog genoeg zitten, zodat ze door het raam naar buiten kunnen kijken. Laat ze constant naar buiten kijken en zorg ervoor dat ze niet lezen, spelletjes spelen of naar een DVD kijken, want dit kan het risico op reisziek te worden verhogen. Focussen op de weg is de beste remedie tegen wagenziekte.
  • Voor je vertrekt eet je best een lichte maaltijd. Drink geen frisdrank, alcohol of koffie, deze belasten je maag. Vermijd ook zure of vette voeding.
  • Neem een uurtje voordat je in de auto stapt medicatie tegen reisziekte, zoals Touristil.
  • Als chauffeur kan je best rustig rijden: zachtjes remmen en optrekken en rustig bochten nemen. Zo zorg je ervoor dat je passagiers minder snel last zullen krijgen van reisziekte. Neem af en toe een pauze zodat iedereen wat kan bekomen.
  • Zet een raampje open, voor wie last heeft van reisziekte zal wat frisse lucht zeker goed doen.
  • Als je je misselijk voelt kan een stukje droog brood eten helpen. Op die manier laat je je maag werken, zodat je minder misselijk zal zijn. Volgens sommigen doet een beetje gemberpoeder ook wonderen…
  • Zorg voor wat afleiding door te praten of naar muziek te luisteren. Ook op je ademhaling letten werkt goed voor sommige mensen.