vélo électrique

Op de elektrische fiets in de winter: neem je voorzorgen

Frans

Door weer en wind naar het werk op de elektrische fiets? In de winter is fietsen misschien iets minder evident – sneeuwval en ijzel kunnen de wegen behoorlijk glad maken – maar onmogelijk is het niet. Tips om de winterse weersomstandigheden te trotseren op je elektrische fiets!

Draag zorg voor de accu van je elektrische fiets

Zeker in de winter is extra aandacht voor de batterij van je elektrische fiets een must. Door de koude temperaturen vermindert het vermogen en zal ze meer laadtijd nodig hebben. Haal de accu dus regelmatig even uit je elektrische fiets om hem op te laden – zeker wanneer je je fiets in de winter ‘op stal’ laat staan, want je accu maandenlang ongemoeid laten kan zijn levensduur flink verkorten.

Geef je elektrische fiets regelmatig een onderhoudsbeurt

Sneeuw en strooizout zijn beide nefast voor je fiets – of dat nu een elektrisch exemplaar is of niet. De pekel kan het frame aantasten en de ketting sneller doen verslijten. Let bij de aankoop van een elektrische fiets dus zeker op de kettingkast: een gesloten kettingkast beschermt de ketting uiteraard veel beter dan een open variant.

Elektrische fiets

Daarnaast is regelmatig onderhoud in de winter aangewezen:

  • Was de vuilresten van je fiets.
  • Droog goed na (en vergeet daarbij de spaken en velgen niet).
  • Smeer de ketting.
  • Behandel alle chroom met een roestwerend product.
  • Inspecteer de remblokken, de lichten, de banden, etc.

Stal je elektrische fiets in de winter op een warme plaats

Temperaturen die onder de 10 °C duiken, kunnen nefast zijn voor je elektrische fiets – en dan in de eerste plaats voor de batterij. Zet je fiets in de winter dus altijd binnen, bijvoorbeeld in de garage.

Pas een nieuwe elektrische fiets gekocht en dus een groentje als het op elektrisch fietsen aankomt? Geen nood, onze tips om je elektrische fiets juist te gebruiken helpen je op weg – letterlijk en figuurlijk.