Auto's België

Op skireis met de auto of de bus: pro’s en contra’s

Tegenwoordig kan je op verschillende manieren op skivakantie vertrekken. Je kan kiezen voor het vliegtuig, de trein, de bus of de auto. Alle transportmiddelen hebben zo hun voor- en nadelen. We zetten de pro’s en contra’s van een skivakantie met de bus en de auto even op een rijtje.

Met de auto op wintersport

Het grote voordeel van een skireis met de auto is de vrijheid. Je kiest zelf wanneer je vertrekt en wanneer je terug naar huis gaat. Bovendien kan je tijdens de rit zoveel stoppen als je wil en kiezen waar je stopt. Wil je tijdens je vakantie even naar een dorpje in de buurt? Met je auto geraak je er snel. Daarnaast kan je zelf beslissen hoeveel bagage je meeneemt.

Nadelen van een skivakantie met auto

Er zijn natuurlijk ook nadelen verbonden aan een skireis met de auto. Zo moet je op voorhand nagaan of winterbanden verplicht zijn. In vele landen is het bovendien verplicht om sneeuwkettingen mee te nemen. In Oostenrijk en Zwitserland moet je ook een autosnelwegenvignet kopen.

Laat voor je vertrek je auto controleren door een garagist. Door de kou is er namelijk meer kans op pech. Eén van de meest voorkomende oorzaken van startproblemen is een lege batterij. Daarnaast komen een vastgevroren handrem en sloten vaak voor. Neem dus zeker een antivriesspray mee en gebruik je handrem niet, maar zet je auto in versnelling. Daarnaast is het aan te raden om te tanken wanneer je op je bestemming aankomt. Dit geldt vooral als je met een dieselwagen rijdt. De diesel in skigebieden is namelijk bestand tegen lagere temperaturen. Vergeet tot slot je ijskrabber niet of neem kartons mee om op je voor- en achterruit te plaatsen. Zoals je merkt, is een goede voorbereiding belangrijk. Maar vergeet niet dat goed uitrusten voor je vertrek noodzakelijk is. Zorg er tijdens de rit voor dat je kan afwisselen van chauffeur zodat je niet vermoeid raakt. Door de sneeuw moet je namelijk rustiger en veilig rijden.

> Lees er zeker deze tips op na voor een autovakantie in de winter

Voor- en nadelen van skireizen met een bus

Kies je voor een skivakantie met de bus, dan kan je jezelf ontspannen. Doe een dutje of kijk naar de film die afspeelt. Daarnaast kan je ook nieuwe mensen ontmoeten. Je moet je bovendien geen zorgen maken over de rit. De buschauffeurs zijn het namelijk gewoon om in de sneeuw te rijden en zijn op alles voorzien.
Het nadeel aan een busreis is dat de rit langer duurt. Een bus rijdt trager en de verschillende tussenstops nemen tijd in. Ook het vertrekuur kan je niet zelf bepalen. Ga op voorhand ook goed na hoeveel bagage je mag meenemen.

Heb je je keuze gemaakt? Dan is het tijd om je voor te bereiden op je skivakantie en ervan te genieten. Maar geniet op een veilige manier… Dat wil dus zeggen: verlies je reisverzekering zeker niet uit het oog!