Auto's België

Op vakantie met de mobilhome: enkele aandachtspunten

Op vakantie gaan met de mobilhome, het spreekt veel mensen aan. Een mobilhome is een klein huis op wielen, dat je ondanks de beperkte ruimte toch heel wat comfort biedt. En je geniet van een veel grotere vrijheid dan bijvoorbeeld hotelgasten, omdat je kan gaan en staan waar je wil zonder vooraf te moeten reserveren. Ideaal voor flexibele reizigers! Wie reist met de mobilhome moet wel rekening houden met enkele aandachtspunten. De belangrijkste lijsten we hier op.

Rijden met een mobilhome op vakantie: controleer je voertuig

Met de mobilhome op reis gaan kan zeker in het begin een hele uitdaging zijn. Wanneer je voertuig niet zwaarder is dan 3.5 ton volstaat een rijbewijs B. Een mobilhome is echter heel wat langer, breder en hoger dan een personenwagen. Laat bij het parkeren altijd een passagier mee kijken en instructies geven.

Ook rijden met een mobilhome is moeilijker dan je denkt. Omdat hij zwaar is, gaat optrekken en remmen trager. Rij bij voorkeur niet sneller dan 100km/u en hou rekening met de langere remafstand. Zeker in de bergen rijden is potentieel gevaarlijk. Voor je vertrekt, controleer je of de luifel correct opgeborgen is, de ramen en luiken gesloten zijn en alle deuren en kasten op slot zijn. Laat tijdens het rijden nooit losse spullen rondslingeren in je mobilhome!

Veiligheid tijdens het reizen met de mobilhome

Een ander belangrijk aandachtspunt is de veiligheid. Op vakantie met de mobilhome neem je heel wat spullen mee en dat weten ook dieven. Doe alle deuren goed op slot wanneer je je voertuig verlaat en laat geen spullen zichtbaar in je mobilhome liggen. Parkeer alleen op veilige en goed verlichte plaatsen, het liefst in de buurt van andere voertuigen. Slapen op parkings langs de autosnelweg wordt om veiligheidsredenen afgeraden, de snelweg verlaten en tot in een dorpje rijden is veiliger. Zoek altijd een slaapplaats voor het donker wordt, zo ben je gerust.

Eerste keer op vakantie met de mobilhome? Laat je informeren

Huur je een mobilhome om op vakantie te gaan? Voorzie dan voldoende tijd om hem in- en uit te laden. Om alles vlotter te laten verlopen, maak je best op voorhand een checklist, zo vergeet je niets. Laat je door de verhuurder goed informeren: hoe werken de aan- en afvoer van het water en het chemisch toilet, hoe lang gaat de batterij mee tijdens stilstand, hoe ga je om met de gasfles,…? Hou er ook rekening mee dat een mobilhome meer verbruikt dan een auto, tank dus op tijd!

Het toilet van je mobilhome ledigen kan vaak op parkings langs de snelweg en op campings. Hetzelfde geldt voor het vullen van watertanks. Kom je langs zo’n plek? Maak er dan altijd gebruik van, je weet immers niet hoe lang het duurt voor de volgende kans zich aandient. Laat nooit afvalwater of zwerfvuil achter in de vrije natuur!

Onbezorgd op vakantie: sluit een reisverzekering af

Ga jij deze zomer op reis met de mobilhome? Lees dan onze tips voor een geslaagde autovakantie! Vergeet niet om een reisverzekering af te sluiten die je beschermt wanneer je ziek wordt of een probleem hebt met de mobilhome. Zo reis je zonder zorgen!