wintervakantie auto vignet

Op wintervakantie met de auto? Vergeet je vignet niet

Frans

Wanneer je op wintervakantie vertrekt met de auto is er een heleboel waar je aan moet denken. Zo is het belangrijk om de auto winterklaar te maken en de verzekering na te kijken, mag je de skibenodigdheden niet vergeten en stippel je het best de route uit die je gaat rijden. Wat mensen bij het bepalen van die route vaak vergeten, is dat ze soms tol moeten betalen of een wegenvignet moeten voorzien. Daarom: een handig overzicht van waar je wat nodig hebt, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan!

In Duitsland blijf je voorlopig gespaard

Vanaf 2019 zul je op Duitse snelwegen tol moeten betalen, maar momenteel dus nog niet. Al zijn er een aantal uitzonderingen. Zo moet je in de Herrentunnel in Sleeswijk-Holstein wel € 1,70 en in en de Warnowtunnel in Rostock tussen de € 3,20 en € 4 tol betalen. Verder zijn er in de regio rond Beieren een aantal private bergwegen waar tol geheven wordt.

Als je van plan bent om door grote steden te rijden in Duitsland, voorzie je het best een milieuvignet. De Duitse overheid voerde namelijk Umweltzones in om de luchtvervuiling in te perken. De regeling is vergelijkbaar met de lage-emissiezones in België. Zo mogen dieselwagens ouder dan 2001 en benzinewagens ouder dan 1993 de steden niet binnen. Voor andere auto’s geldt dat ze de zones binnen mogen als ze voorzien zijn van een sticker. Afhankelijk van hoe vervuilend je auto is en hoe lang het vignet geldig is variëren de prijzen tussen € 5 en € 30.

Italië en Frankrijk eisen hun tol

Om met de auto door Italië of Frankrijk te rijden, heb je geen vignet nodig. Beide landen hanteren namelijk een eenvoudig tolsysteem waarbij je gewoon door tolpoorten moet rijden. Je betaalt dan meteen cash of met de kredietkaart een tolbedrag dat bepaald wordt door de grootte van je auto.

Op wintervakantie met de auto? Vignet verplicht in Oostenrijk en Zwitserland!

Rij je met de auto door Oostenrijk of Zwitserland? Dan is een wegenvignet verplicht. Je kunt zo’n vignet onderweg aankopen, maar het is slimmer om het al op voorhand te kopen. Op die manier voorkom je dat je lang moet wachten.

Karen

Karen Van Herrewegen is Online Marketeer bij Allianz Assistance België. Digitale marketing en e-commerce zijn helemaal haar ding en klanttevredenheid is daarbij essentieel. Haar andere passies zijn fotografie, dans en uiteraard: reizen! Een citytrip in Bologna, een weekje Lanzarote of een rondreis door Montenegro, ze doet het allemaal even graag. Ze deelt graag haar reiservaringen met jullie op deze blog!