Oplichting in het buitenland: de meest voorkomende trucs

Als je op reis gaat, verwacht je alleen maar positieve dingen: lekker eten en drinken, mooie bezienswaardigheden, vriendelijke mensen, … Helaas is niet alles altijd rozengeur en maneschijn. In het buitenland zijn er namelijk veel oplichters actief. Het is dus belangrijk om bij de pinken te blijven. Dit zijn enkele van de vaakst voorkomende gevallen van oplichting in het buitenland.

Een bekraste wagen

Breng je een bezoek aan een drukke stad? Dan kun je weleens oplichters tegenkomen die je auto bekrassen. Ze doen dat door met een brommer tegen je wagen aan te rijden. Op die manier proberen ze je af te leiden en er – zonder dat je erg in hebt – met al je bezittingen vandoor te gaan.

autodieven

Oplichting in het buitenland: een verkeerde rekening op restaurant

Als je aan het genieten bent van de plaatselijke lekkernijen, denk je er waarschijnlijk niet aan om je rekening te checken. Nochtans zou je het beter wel doen, aangezien sommige restauranthouders dingen op je rekening plaatsen die je nooit hebt besteld. Anderen laten het bedrag op je rekening de hoogte ingaan door je eten duurder voor te stellen dan wat er werkelijk op de menukaart staat. Helaas is dit nog altijd een vaak voorkomende oplichtingsvorm in het buitenland.

Bagage dragen

oplichting in het buitenland

Het maakt niet uit hoeveel koffers je meehebt, zaak is om onbekenden nooit je bagage te laten dragen. In het beste geval vraagt de oplichter enkel geld, in het slechtste gaat hij er gewoon met je bagage vandoor.

Pas op voor nepmedewerkers van je hotel

Ook in je hotel moet je uitkijken voor oplichters. Krijg je een onverwacht telefoontje van de receptie? Dan is het mogelijk dat het om een oplichter gaat. Hij doet zich voor als een medewerker van je hotel en probeert via deze weg je bankgegevens te verkrijgen. Zorg er dus voor dat je je gegevens altijd persoonlijk doorgeeft en niet via de telefoon.

Heb je tijdens je trip naar het buitenland te maken gekregen met een oplichter of is je bagage gestolen? Dien dan een schadeformulier in bij je reisbijstandsverzekeraar indien je een reisverzekering hebt afgesloten met bagageverzekering, zoals onze Multirisicoverzekering.