Péage in Frankrijk: waar betaal je tol?

Frankrijk blijft een populaire reisbestemming. Plan jij ook een vakantie in la douce France? Of leidt de lokroep van het Zuiden je langs de Franse snelwegen? Dan betaal je péage: de tol die onze zuiderburen heffen op hun autosnelwegen. Waarom, waar, hoeveel en hoe? We doen het hier voor jou uit de doeken!

Waarom – snelwegen in topconditie

Du vin, du pain et du péage: de Franse tolhuisjes zijn haast een nationaal symbool. De lange wachttijden, de stress om de juiste rij te kiezen, het gevloek als de munten niet in maar naast het mandje vallen – het hoort er onvermijdelijk bij. En toch dokken de meeste vakantiegangers de péage zonder al te veel morren. Want er staat iets tegenover: goed onderhouden snelwegen, parkings en infrastructuur.

Péage in Frankrijk

Waar – op alle autosnelwegen

Dat hangt af van de weg die je neemt. Op bijna alle autosnelwegen in Frankrijk betaal je péage. Tolwegen worden aangegeven met een blauw bord, met het woord péage erop. Wil je tol vermijden? Dat kan, via alternatieve routes. Je bent dan wel langer onderweg – tenzij er ellendige files op de tolwegen staan.

Hoeveel – afhankelijk van kilometers en voertuig

Tol betalen FrankrijkPéage neemt een flinke hap uit je vakantiebudget. Zo betaal je bijna 55 euro tol voor een enkel traject Brussel-Marseille – het equivalent van drie flessen pastis, de lekkerste troef van Marseille. Pas op: met een mobilhome of caravan betaal je nog meer. Want de tarieven van de péage zijn afhankelijk van de klasse van je voertuig. Bereken snel en gemakkelijk hoeveel tol je betaalt voor jouw route.

Hoe – in 1, 2, 3

Grote tolpoorten zijn doorgaans bemand. Op kleine uitritten is de péage meestal geautomatiseerd. Je hebt 3 betaalmogelijkheden:

  1. contant: gooi je munten in het mandje
  2. met een betaalkaart (Visa of Mastercard)
  3. met een liber-t badge, die je op voorhand kunt bestellen

Laat de tol die je betaalt op de autosnelwegen in Frankrijk je reishumeur niet vergallen. Beschouw het als een stukje folklore. En profiteer maximaal van de faciliteiten van de parkings. Bon voyage! En vergeet je reisverzekering niet

Karen

Karen Van Herrewegen is Online Marketeer bij Allianz Global Assistance België. Digitale marketing en e-commerce zijn helemaal haar ding en klanttevredenheid is daarbij essentieel. Haar andere passies zijn fotografie, dans en uiteraard: reizen! Een citytrip in Bologna, een weekje Lanzarote of een rondreis door Montenegro, ze doet het allemaal even graag. Ze deelt graag haar reiservaringen met jullie op deze blog!